Cafeaua – potentiala sursa de biocombustibil

Folosite în prezent ca îngrăşământ agricol sau pur şi simplu aruncate, boabele de cafea ar putea deveni o sursă de biodiesel ieftină şi totodată ecologică, se arată într-un studiu citat de ,,The Guardian’’. Boabele de cafea utilizate conţin între 11 şi 20% ulei, în funcţie de tipul acestora. “Procentul este competitiv cu cel al altor resurse folosite pentru obţinerea de biocombustibil precum seminţele de rapiţă (37-50%), uleiul de palmier (20%) sau cel de soia (20%)”, declară cercetătorii pentru publicaţia ,,Journal of Agricultural and Food Chemistry’’.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Nevada din Reno, SUA, au utilizat un proces deloc costisitor de extragere a uleiului din reziduurile rămase în urma preparării de cappuccino şi expresso pe care o realizează un lanţ multinaţional de cafenele.

Uleiul obţinut a fost ulterior transformat în biocombustibil, care poate fi folosit în alimentarea automobilelor şi a camioanelor.

Producţia mondială de cafea se ridică anual la peste 7,2 milioane de tone, potrivit Ministerului Agriculturii din SUA. Această cantitate ar putea genera 10 milioane de tone de biocombustibil, sunt de părere cercetătorii americani. În plus, uleiul obţinut din cafea are în compoziţie o serie de antioxidanţi necesari pentru stabilitatea biocombustibililor. Iar mai departe, resturile solide rămase în urma extragerii uleiului pot fi reutilizate pe post de îngrăşământ natural.

Numai în Statele Unite s-ar realiza un profit anual de peste 8 milioane de dolari din biocombustibilul obţinut de la un singur lanţ important de cafenele.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site web propulsat de WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: