Cele mai frecvente unitati de masura pentru activitatea enzimatica

GAU – Unitate de glucoamilază. Reprezintă cantitatea de enzimă care eliberează un gram de glucid reducător (calculat pe glucoză) pe oră, dintr-un substrat de amidon solubil în condiţii standard (substrat de amidon solubil 4%, pH 4,2, temperatura 600C, timp de reacţie 60 min)

ASPU – Unitate de pullulanază stabilă la acizi. Reprezintă cantitatea de enzimă care eliberează un echivalent de potenţial reducător exprimat ca glucoză pe minut în condiţii standard

LU – Uitatate de liquefon este reprezentată de timpul de digestie necesar pentru a marca modificarea de culoare cu o soluţie de iod, a unui substrat de amidon într-un anumit stadiu al dextrinizării acestuia, în condiţii standard.

TAU – Unitate de α-amilază termostabilă. Este definită drept cantitatea de enzimă care dextrinizează 1 mg de amidon/min la pH de 6,6 şi la 300C.

RAU – Unitate de amilază de referinţă. Rerezintă cantitatea de enzimă care transformă un gram de amidon solubil pe minut, într-un produs care, prin reacţie cu iodul produce o absorţie de specifică la 620 nm. Condiţiile de determinare sunt: timp de reacţie 15 – 20 minute, pH 6,6, temperatură 300C.

LPU – Unitate liquefon fitază. În determinare se foloseşte p-nitrofenil maltoheplozid ca substrat, având unitatea terminală nereducătoare blocată. Enzimele de cuplare sunt α-glucozidaza şi glucoamilaza. Glucidul terminal blocat previne atacul glucoamilazei. Nivelul de p-nitrofenol eliberat este proporţional cu activitatea α-amilazei şi se monitorizează la 410 nm.

SKBU – O astfel de unitate reprezintă cantitatea de enzimă care va dextriniza 1g de dextrină limită pe oră, în condiţii standard.

EGU – Unitatate de activitate endoglucanazică pe gram, care se determină în comparaţie cu un standard, în condiţii specifice de lucru.

XU – Unitate xilanazică. Reprezintă canttatea de enzimă care eliberează un pimol zahăr reducător pe minut, substratul fiind xilanul, iar hdroliza având loc timp de 15 minute la pH 6,0 şi 500C.

RBB-MC – Unitate Remazol-Brilliant-Blue carboximetilcelulază care măsoară eliberarea de fragmente solubile din carboximetilceluloză care se colorează cu Remazol-Brilliant-Blue, culoare ce se determină spectrofotometric faţă de o curbă standard. Activitatea este exprimată în unităţi internaţionale.

GXU – Unitate xilanazică bazată pe eliberarea de unităţi de xilan care se hidrolizează la pH 4,5 în timp de 10 minute, la 300C folosind drept referinţă o xilanază standard care se colorează cu Remazol-Brilliant-Blue.

CMC – Unitate de activitate celulazică, ce eliberează 1 μmol glucid reducător (exprimat în glucoză) într-un minut la 500C şi pH 4,8 din carboximetilceluloză.

GCU – Unitate de activitate celulazică care reprezintă cantitatea de glucoză eliberată din celuloza de hârtie de filtru în 60 minute, la 500C.

XAU – Unitate endoxilanazică, ce reprezintă fagmentele de xilan care se eliberează la pH 4,5, temperatură de 400C, timp de 10 minute şi care se colorează cu Remazol-Brilliant-Blue.

SAPU – Unitate spectrofotometrică de acid protează care reprezintă cantitatea de enzimă ce eliberează un 1 μmol tirozină/minut din cazeină, în condiţii de lucru standard.

MWU – Unitate Wohlgemuth modificată. Reprezintă cantitatea de enzimă care dextrinizează 1 mg de amidon solubil în 30 de minute, când se obţine o culoare albastră definită.

GSA – O unitate GSA este o măsură a timpului necesar de reacţie pentru a observa un viraj al coloraţiei cu soluţie de iod/iodură de potasiu, indicând un moment bine definit al dextrinizării substratului amidonos, în codiţii standard.

AZO-BBGU – O unitate cuantifică acţiunea de hidroliză a β-glucanului din orz tip Azo, în condiţii specifice de testare

GSAU – Unitate de activitate a Amilex 3T, care se măsoară prin timpul de digestie necesar pentru a produce o modificare de culoare a unei soluţii de iod, indicând un anumit stadiu de dextrinizare a substratului de amidon, în condiţii standard.

Bibliografie
Banu si colab., 2006, Bioalcoolul – Combustibilul viitorului, Ed. Agir, Bucuresti

Publicitate

Un gând despre „Cele mai frecvente unitati de masura pentru activitatea enzimatica

Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site web propulsat de WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: