Particularităţi ale macromediului de marketing la nivelul pieţei produselor de morărit. Factori de mediu implicaţi în marketingul produselor de morărit

Calitatea recoltelor de grâu depinde de o serie de factori, cum ar fi: specia de grâu, soiul, condiţiile climatice, fertilizarea naturală a solului şi dozele de îngrăşăminte cu azot folosite. Dintre aceşti factori, condiţiile climatice au un rol deosebit de important. În climatele secetoase şi calde, acumularea proteinelor în bob este favorizată. Pe de altă parte, perioada de formare şi umplere a boabelor este mai scurtă, coacerea este grăbită, ca urmare, procentul proteinelor reprezintă mai mult din compoziţia bobului. Din contră, în climatele umede şi răcoroase este favorizată acumularea hidraţilor de carbon. Totodată, perioada de formare a boabelor este mai lungă, ceea ce conduce la acumularea unor cantităţi mai mari de amidon. De asemenea, în condiţii de irigare, conţinutul boabelor de grâu în substanţe proteice este mai scăzut [1].

O evaluare globală a recoltei de grâu din anul 2003 de la nivelul ţării noastre a pus în evidenţă influenţa extrem de importantă pe care o are arealul de cultură asupra calităţii recoltei obţinute pe acesta. Astfel, judeţele din Câmpia de Sud, Câmpia Olteniei, Zona Colinară de Sud au avut o recoltă de grâu de calitate nesatisfăcătoare. În Transilvania şi Moldova grâul a fost de calitate satisfăcătoare, iar în Câmpia de Vest de calitate bună.

Calităţile de panificaţie a grâului sunt sensibile inclusiv la diferenţele de climat care apar la nivelul aceloraşi zone, în ani diferiţi. Rezultatele unei analize efectuate asupra calităţii recoltei din partea de sud a României pentru doi ani consecutivi 2002 şi 2003 au pus în evidenţă existenţa unor diferenţe semnificative în ceea ce priveşte o serie de parametri de calitate ai acesteia, precum: umiditatea, proteina, glutenul şi indicele de deformare a glutenului [2].

Maniera excesivă în care factorii de mediu au acţionat asupra producţiei agriocole a ultimilor ani, dar şi sensibilitatea accentuată pe care agricultura românească o are la aceştia, face ca managementul calităţii producţiei primare şi secundare să fie extrem de dificil. Acest lucru poate fi unul dintre elementele determinante pentru „fixarea” consumatorilor pe produsele de morărit provenite de la anumiţi producători.

Variaţiile extreme ale calităţii recoltelor româneşti face ca evoluţia pieţelor să fie greu de anticipat şi creşte gradul de expunere a acestora la diverse elemente conjuncturale.

Suzana Maria Tamba Berehoiu, Ciprian Nicolae Popa, Radiana Maria Tamba Berehoiu, 2009

Bibliografie selectiva

1. Popa, N.C., 2005, Managementul calităţii grâului, în industria de morărit şi panificaţie, din perspectiva Sistemului HACCP, lucrare de dizertaţie, master Managementul calităţii şi inovării, Facultatea de Management, Inginerie Economică în Agricultură, şi Dezvoltare Rurală, U.S.A.M.V., Bucureşti.

2. Popa N.C., Tamba-Berehoiu Radiana, Popescu Stela, 2008, Main quality parameters evolution of the wheat cultivated in Romania during the last years, Romanian Biotechnological Letters, Vol.13, No. 1, pp. 3557 – 3566.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site web propulsat de WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: