Având în vedere situaţia pieţei naţionale de morărit, caracterizată prin prezenţa unui mare număr de firme, a căror capacitate totală de procesare depăşeşte cu aproape 2,5 % necesarul anual, politicile operatorilor din industrie în raport cu furnizorii au urmărit în principal atingerea unor deziderate legate de:
– calitatea produselor, dat fiind faptul că în calitatea produselor obţinute se regăseşte calitatea materiilor prime şi a materialelor folosite ;
– respectarea termenelor şi condiţiilor de livrare şi facilitarea unor servicii;
– nivelul de implicare al firmelor în stabilirea şi negocierea preţurilor de vânzare dat fiind faptul că preţul materiilor prime şi materialelor contribuie în mod direct la formarea costurilor produselor obţinute;
– discount-urile şi alte tipuri de reduceri oferite firmei la cumpărare;
Hiperconcurenţa existentă pe piaţă, face ca politicile de management ale companiilor din domeniu să fie concentrate mai degrabă pe un control cât mai exact al cheltuielilor. Aproximativ 75 – 80 % din cheltuielile unei mori sunt legate de achiziţia materiei prime. Acest lucru face foarte tentantă specularea preţului de achiziţie al acesteia. Ponderea mare a costurilor de achiziţie a materiei prime în costurile totale face ca fenomenul evaziunii fiscale să fie atât de pregnant la nivelul domeniului şi chiar să se propage de la un operator economic la altul, având în vedere că avantajele obţinute din specularea preţului de achiziţie pot fi mai mari decât cele oferite de infrastructura tehnologică de producţie.
Majoritatea morilor exploarează zonele agricole limitrofe. O bună parte din acestea (mai ales cele care au spaţii de depozitare mari) folosesc producţia agricolă provenită de la producători individuali, persoane fizice sau ferme agricole mijlocii şi mici. Marii producători sau depozitari agricoli, precum: Cerealcom Dolj, COMCEREAL Teleorman, Cargill Agricultura SRL, RO Agroital SRL, Alfred C. Toepfer International SRL, SC Agricover SA, SC Somalex SRL, SC A&S International SRL, SC Acvila SRL, Agro Chirnogi, InterAgro, S.C. Eurosiloz, Nidera, Racova Com-Agro-Pan Vaslui, TCE 3 Brazi etc. reprezintă furnizori comuni pentru majoritatea morilor.
Tendinţele evoluţiei preţurilor materiei prime în interiorul unui an, sunt aceleaşi de la un an la altul. Pretul grâului este caracterizat de un minim la recoltă şi de un maxim în lunile aprilie – mai. Prin urmare, morile sunt tentate ca în primele luni de după recoltă să-şi realizeze stocuri strategice de materie primă şi să proceseze din surplusul pe care-l pot achiziţiona în mod direct din piaţă. Începând din octombrie – noiembrie, morile încep să lucreze cu marii producători şi depozitari, pe bază de contracte pe termen mediu şi scurt (de la i la 3 luni). Începând din ianuarie – februarie, când preţul tinde către zona de maxim a variaţiei sale anuale, morile încep să utilizeze stocurile achiziţionate cu costuri mai mici la recoltă. Această evoluţie, provoacă adeseori situaţii conjuncturale care la o primă analiză absurde, aşa cum sunt scăderile de preţuri la făină pe fondul creşterii preţului la materia primă.
Amelioratorii sau premixurile utilizate pentru optimizarea însuşirilor tehnologice ale făinurilor sunt în general produse de import, comercializate pe piaţa românească de firme precum: SC Cope SA Costisa Neamt, SC Enzime si Derivate Costisa, SC Esarom Romania SRL Sibiu, SC Lesafffre Romania SRL Otopeni, Puratos Prod, Elton Corporation, Astron Chemicals, Stera Chemicals etc. În principiu, preţurile de achiziţie ale amelioratorilor variază în funcţie de natura produselor (amestecurile enzimatice sunt mai ieftine decât enzimele separate, preparatele enzimatice cu activitate enzimatică mai scăzută sunt mai ieftine decât cele cu activitate enzimatică mai mare, amilazele sunt mai ieftine decât xilanazele, glucozoxidazele şi lipazele, aditivii chimici sunt mai ieftini decât enzimele s.a.m.d.). şi cantităţi.
Termenele de plată variază de la 30 până la 120 de zile, acesta fiind practic elementul cel mai variabil în negocieri, funcţie de volumele achiziţionate şi perioada de recuperare a banilor din piaţă în cazul morilor. Sporadic, în piaţă este întâlnită şi practica compensării.
Principalii furnizori de ambalajele sunt: SC Malvina Com Impex SRL Pantelimon, SC Electron SRL Braila, SC Living Plastic Industry SA Buzau, SC Barleta SRL Bacau, SC Bavost SRL Buzau. Megaroll S.A., Intermeridian S.R.L, Egerom etc.
Cel mai important furnizor de ambalaje pentru făinurile destinate consumului casnic este SC Barleta SRL Bacău pentru care cel mai important segment de clienţi provine din sectorul de morărit şi panificaţie. S.C. Barleta are printre clienţi săi pe toţi marii producători din domeniu: Dobrogea, Pambac, Băneasa, Vel Pitar, Pan Grup, Sam Mills, Farinsan etc.
Suzana Maria Tamba Berehoiu, Ciprian Nicolae Popa, Radiana Maria Tamba Berehoiu, 2009
Lasă un răspuns