Un model predictiv pentru estimarea parametrului alveografic Lucru mecanic (W)

Scriam într-un articol anterior despre importanţa parametrilor alveografici în evaluarea calităţii grânelor şi făinurilor. Una dintre concluziile desprinse din acel articol arăta că valorile parametrilor determinaţi în analiza alveografică reprezintă un predictor puternic al volumului pâinii. În consecinţă, cunoaşterea valorii parametrilor alveografici oferă o imagine foarte clară asupra potenţialului tehnologic al grâului şi făinii.

Cel mai important parametru alveografic este fără îndoială, parametrul Lucru mecanic (W), cunoscut în literatura de specialitate şi ca “energie de deformare” sau “energie absorbită de aluat la întindere” biaxială.

Va propunem, in pagina de Modelare Predictiva, un instrument pentru estimarea valorii parametrului W la grau, pornind de la cei mai importanti parametri fizico-chimici ai acestuia: conţinutul de gluten umed, conţinutul de proteină şi glutenul index. La baza formulei după care funcţionează calculatorul online de mai jos stau cercetările noastre realizate pe grânele româneşti începând din anul 2005 încoace. Acest lucru înseamnă peste 1000 de mostre de grâu şi în jur de 4000 de determinări individuale pentru variabilele componente. Calculul are valoare de model statistic şi estimează satisfăcător mărimea parametrului W pentru grâu şi chiar pentru făinuri.

Sperăm ca iniţiativa noastră să sprijine bunele decizii în ceea ce priveşte achiziţiile de grâu şi să ofere tuturor celor interesaţi de evaluarea calităţii grâùlui: producători, procesatori, comercianţi, cercetători, un sprijin real în acest demers.

image026

Câteva explicaţii utile:

Trebuie să ştiţi că valorile estimate de acest calculator se supun legităţilor statistice, ele fiind predicţii pur teoretice ale valorii parametrului W. Nimic nu poate înlocui metoda de determinare a acestui parametru alveografic, aşa cum este descrisă ea în standardele de referinţă. În acest sens, sunteţi invitaţi să folosiţi acest instrument de calcul cu responsabilitate. Rezultatele oferite de el nu pot fi folosite în litigii comerciale sau de orice alta natură, în aceste cazuri fiind obligatorie determinarea parametrului pe seama metodelor descrise în standardele de referinţă.

Modelul matematic care stă la baza acestor calcule este caracterizat de un coeficient de corelaţie multiplă de 0,82 şi o probabilitate de transgresiune mai mică de 0,001 %. Variaţia parametrului alveografic W este determinată într-o proporţie de cca 68 % de variaţia celor trei parametri: conţinut de proteină, conţinut de gluten umed şi gluten index. Prin urmare, există o sursă importantă de variaţie a parametrului W care nu este explicată de modelul propus. Acest lucru poate fi în anumite situaţii, sursa unor erori destul de mari în estimarea valorii reale a acestuia. Totuşi, distribuţia acestor erori ar trebui să respecte legile variabilităţii statistice, astfel încât valoarea predictivă a modelului propus de noi să nu fie afectată semnificativ. Teoretic, pentru un anume şir de determinări, media diferenţelor dintre valorile reale ale parametrului alveografic W şi valorile estimate pe baza modelul nostru trebuie să tindă către 0.

Modelul are şi un rol demonstrativ, didactic. Jonglând cu valorile celor trei parametri independenţi puteţi aprecia importanţa fiecăruia dintre aceştia în determinarea valorii parametrului alveografic W. El poate constitui un argument foarte puternic în favoarea creşterii importanţei parametrului gluten index în analizele de rutină care se fac în laboratoarele de evaluare a calităţii grâului sau făinii. Acesta are o capacitate predictivă a calităţii grâului sau făinurilor mult mai puternică decât omni-prezentul şi omni-invocatul indice de deformare.

Cum funcţionează:

Derulați această pagină până jos. În partea dreaptă a acesteia ve-ți găsi calculatorul. Introduceti datele în câmpurile asociate celor trei parametri predictivi, şi aşteptaţi ca pagina să se încarce.

Succes!

Publicitate

Un gând despre „Un model predictiv pentru estimarea parametrului alveografic Lucru mecanic (W)

Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site web propulsat de WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: