Energia „curata” distruge campurile

Un articol interesant din cotidianul italian La Repubblica din care prezentam ideile principale mai jos. Articolul integral poate fi citit in versiunea romana, aici.

Afectaţi de criza din sector, agricultorii italieni se axează pe cultura intensă de porumb pentru a produce biogaz. Dar, în acest fel, renunţă să mai producă alimente şi devin “muncitori în domeniul energetic”, sub controlul speculatorilor, fiind ameninţat şi mediul înconjurător, denunţă fondatorul Slow Food, Carlo Petrini.

S-a discutat deja despre modul în care energia solară poate deveni o maşină care înghite terenuri şi alimente. Acum este momentul centralelor cu biocombustibili, mai precis reziduuri zootehnice, fân şi alte plante. Aceste centrale ar fi ideale pentru tratarea reziduurilor (o problemă majoră a fermierilor) şi alte deşeuri biologice, completând veniturile prin producerea de energie care poate fi utilizată în aceeaşi fermă sau vândută.

Ce se întâmplă de fapt? Mulţi fermieri, constrânşi de criza generalizată din acest sector, se transformă în producători de energie şi nu mai produc alimente. În practică, se limitează la cultivarea de porumb din care produc biogaz. Investitorii îi ajută şi chiar îi exploatează. Există acorduri prin care agricultorii sunt plătiţi de proprietarul fermei care cultivă porumb, astfel că oamenii s-au transformat din ţărani în muncitori în domeniul energetic.


Primul lucru este evident: se renunţă la hrană pentru producerea de energie. În al doilea rând, cultivarea permanentă de porumb este dăunătoare terenurilor, dat fiind că sunt folosite multe substanţe chimice şi se consumă multă apă, prelevată din lacuri din ce în ce mai mici şi mai poluate. Fără o rotaţie a terenurilor este compromisă fertilitatea acestora şi există riscul apariţiei unor paraziţi precum diabrotica porumbului, care necesită ulterior folosirea de substanţe antiparazitare.

…cine produce energie cultivând porumb îşi poate permite să plătească chirii mari, de până la 1 500 de euro pe hectar, creând o concurenţă neloială pentru cei care ar folosi terenurile pentru recolte. Este un fenomen similar celui creat în legătură cu parcurile pentru instalarea de panouri solare.  …centralele însele, chiar şi cele de un megawat, sunt structuri masive, iar pentru construirea lor sunt sacrificate definitiv terenuri agricole.

… au apărut deja voci care denunţă o piaţă neagră a deşeurilor biologice, precum resturile abatoarelor, vândute ilegal pentru a se obţine biogaz. Dar acestea nu ar trebui utilizate ca biomateriale, pentru că fumul rezultat riscă să ajungă pe câmpuri, existând pericolul poluării şi răspândirii bolilor.

Problema o reprezintă amploarea acestui fenomen. Trebuie să spunem clar că biogazul nu este dăunător în sine. Dar, dacă este produs în scop speculativ şi într-un mod supradimensionat, va fi cultivat porumb doar pentru a fi folosit la astfel de centrale, preţurile terenurilor agricole vor creşte, terenurile vor fi distruse şi poluate. În acest caz, trebuie spus un “nu” clar şi puternic. Din acest punct de vedere, ar fi bine ca administraţiile locale să înceapă să evalueze scopurile reale ale acestor activităţi înainte de a acorda autorizaţii; în mod sigur această problemă va fi abordată în cadrul Politicii Agricole Comune (PAC) a Comisiei Europene

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site web propulsat de WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: