În Statele Unite, William C. Davis a publicat anul acesta o carte intitulată Wheat Belly, a cărui motto editorial este: “scapă de grâu, scapă de greutate şi găseşte-ţi calea de întoarcere la sănătate”
Cartea este o critică dură la adresa actualelor diete bazate pe cereale şi transmite un mesaj atat de radical cu privire la opţiunile pe care ar trebui să şi le asume consumatorii în ceea ce priveşte produsele alimentare care provin din grâu, încât a atras replica imediată a Grain Foods Fundation. Aceasta este o organizatie nonprofit care are drept obiectiv promovarea în rândul consumatorilor a dietelor pe bază de cereale, considerate drept sănătoase. Grain Foods Fundation consideră drept o exagerare teoria promovată în carte, conform căreia, toate problemele de sănătate ale americanilor, cum ar fi: obezitatea, artrita reumatoidă, boala celiacă şi diabetul, se datorează exclusiv consumului de cereale. Tăierea unilaterală a alimentelor provenite din grâu din diete nu este doar nerealistă, ci şi periculoasă. Grâul reprezintă o sursă esenţială de nutrienţi importanţi care oferă chiar avantaje în lupta împotriva acestor boli: fibre, fier, antioxidanţi şi vitaminele din complexul B. În plus, zice fundaţia, sfaturile promovate în carte de dr. Davis sunt în contradicţie cu liniile directoare privind dietele americanilor, o colecţie de sfaturi fundamentate ştiinţific care reprezintă piatra de temelie a politicilor guvernamentale în ceea ce priveşte educarea consumatorilor. Conform acestor linii directoare, un american ar trebui să mânânce şase porţii pe zi de alimente provenite din cereale, jumătate din acestea provenind din cereale integrale, iar cealaltă din cereale îmbogăţite. Grâul este baza pentru un număr foarte mare de alimente sănătoase, de la cerealele pentru mic dejun până la pâine şi paste, alimente care furnizează substanţe nutritive valoroase pentru dietele americanilor şi care şi-au dovedit în timp, eficienţa în ceea ce priveşte controlul greutăţii.
“Aşadar, lăsaţi bunul simt să prevaleze. Atunci când vine vorba de sfaturi privind alimentaţia, te uiţi la adevăraţii experţi şi amintiţi-vă că de fapt, controlul greutăţii se reduce la o ecuaţie simplă: numărul de calorii care intră trebuie să fie egal cu numărul de calorii care ies”
William C. Davis, autorul cărţii, a lansat o replică la adresa celor transmise publicului de Grain Foods Fundation. Acuzaţiei conform căreia, “autorul se bazează mai degrabă pe observaţii anecdotice, decât pe studii ştiinţifice” el le răspunde că deşi experienţa s-a în domeniul anecdotic este limitată, afirmaţiile publicate în carte sunt fundamentate pe sute de studii ştinţifice (din câteva mii disponibile). Acestea pot fi consultate în bibliografia de 16 pagini a cărţii şi se referă la cercetări care documentează: tulburări neurologice dependente de consumul de grâu, aşa cum sunt ataxia cerebeloasă, demenţa; boli de inimă induse de acumularea de grăsime viscerală sau prin scăderea cantităţii de LDL; cataractă, diabet şi artrită, urmare a glicoizării amilopectinei A în organism etc.
Acuzaţiei conform căreia eliminarea produselor alimentare provenite din grâu privează organismul de o serie de nutrienţi esenţiali, autorul le răspunde, că acest lucru este adevărat doar atunci când locul lăsat liber de produsele pe bază de grâu din diete este ocupat de alimente nesănătoase, precum: zahărul, bomboanele, băuturile răcoritoare şi fast food-ul. În schimb, dacă se consumă legume, nuci, carne, ouă, brânză, măsline, uleiuri sănătoase, avocado etc, acest deficit nu există nici măcar în privinţa acelor nutrienţi care în produsele pe bază de grâu se găsesc în cantitate mai mare (vitamine B, acid folic, fier, zinc, seleniu, magneziu, antioxidanţi, fibre). În ceea ce priveşte fibrele, vă rugăm să reţineţi că în studiile originale documentarea beneficiior pentru sanatate ale aportului ridicat de fibre au fost realizate pe baza fibrelor provenite din din legume, fructe, nuci şi nu din grâu sau alte cereale, afirmă autorul.
Acesta adresează Grain Foods Fundation si câteva întrebări, legate de modul în care sunt promovate “beneficiile” consumului de produse bazate pe cereale. De ce indicele glicemic mare al acestor produse este în continuare ignorat, în ciuda faptului că cunoaştem foarte bine efectul de domino pe care nivelul de glucoză din sânge îl are în organism? Ce părere aveţi despre efectele psihologice şi neurologice ale gliadinei, proteină asociată cu ataxie cerebeloasa, neuropatie periferică, encefalopatie (demenţă), izbucniri comportamentale la copiii cu ADHD şi autism, iluzii paranoide şi halucinaţii auditive la persoanele cu schizofrenie etc? Cum vă explicaţi creşterea incidenţei celiachiei de patru ori în ultimii 50 de ani şi de mai bine de două ori, în ultimii 20?
Opinia autorului este că guvernul SUA prin liniile sale directoare în ceea ce priveşte consumul de cereale, la care se adaugă transformările genetice intense la care a fost supus grâul pe parcursul ultimelor decenii, este elementul principal care stă la baza sănătăţii deplorabile a consumatorului american. Autorul consideră situaţia în care se află industria de procesare a cerealelor şi susţinătorii acesteia, similară cu cea în care se află industria producătoare de ţigări, industrie care a trebuit să facă plăţi uriaşe în contul milioanelor de victime generate de consumul produselor din tutun.