Noi sperante privind conversia biomasei lignocelulozice in biocombustibili

Asa cum am precizat si in alte articole, productia de biocombustibil este in acest moment limitata la materiile prime provenite din agricultura. Practic, producatorii de biocombustibili se lupta pentru aceiasi piata a materiilor prime cu procesatorii din industria alimentara. Aceasta concurenta din ce in ce mai intensa risca sa afecteze securitatea alimentara globala, deoarece nevoile alimentare ale omenirii sunt din ce in ce mai mari. Cresterea demografica si schimbarea structurii consumului de alimente in tari precum China si India va face greu de realizat planul comunitatii internationale de inlocuire a unei parti semnificative din combustibilii fosili cu biocombustibil.

Agricultura este insa si principala generatoare de biomasa lignocelulozica (tulpini, paie, resturi de organe, frunze etc) care in prezent nu poate fi transformata in energie decat prin ardere. Principala bariera care impiedica conversia poliglucidelor continute in aceasta biomasa la glucide simple, fermentescibile, este lignina, un poliglucid neomogen foarte rezistent la atacul enzimatic.

Descoperirea unor microorganisme care pot metaboliza biomasa lignocelulozica ar putea duce la exploatarea acestor potentiale surse de biocombustibili, Se pare ca astfel de bacterii se găsesc în sistemul digestiv al urşilor panda gigant, al bovinelor şi al termitelor, ajutând la descompunerea alimentelor bogate în celuloză.

Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Mississippi au studiat speciile care trăiesc în sistemul digestiv al animalelor în cadrul unei cercetări extinse efectuate asupra fecalelor urşilor panda de la Grădina Zoologică din Memphis. Aceştia au identificat câteva tipuri de bacterii, inclusiv unele descoperite anterior în organismul termitelor, care pot descompune în zaharuri simple 95% din plantele consumate de panda.

Microbii utilizează enzime care acţionează fără a genera căldură, substanţe chimice toxice sau presiune ridicată, şi pot fi utilizaţi cu costuri mai mici şi eficienţă mai mare în producţia de biocombustibili, susţine Ashli Brown de la Universitatea de Stat din Mississippi.

Studiile noastre sugerează că speciile de bacterii descoperite în intestinele urşilor panda pot fi mai eficente la descompunerea materiilor prime vegetale decât bacteriile din organismul termitelor şi într-un mod care favorizează mai mult producţia biocombustibililor”, a declarat acesta.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site web propulsat de WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: