Studiu britanic despre celiachie la copii

Un studiu britanic realizat pe un numar de 5470 de copii, citat de Daily Mail, sugereaza ca incidenta celiachiei la nivelul populatiei Marii Britanii ar putea fi subestimata. Ea se situeaza in acest moment la cca 1 %, valoare similara pentru intreaga Uniune Europeana.

Celiachia sau intoleranta la gluten se manifesta prin inflamarea mucoasei tractului gastrointestinal, urmare a consumului de alimente care contin gluten. Fiind o reactie alergica, organismul se apara prin formare de anticorpi specifici care pot fi identificati in sange pentru a diagnostica boala.

Studiul britanic a evidentiat existenta anticorpilor specifici  in cazul unui procent de 1 %  dintre copiii de sapte ani, chiar daca multi dintre acestia nu manifestau aspecte clinice de simptome ale bolii. Prezenta, la aceasta varsta, a unui procent similar cu cel intalnit in cazul adultilor, ar putea sugera ca aparitia intolerantei la gluten poate incepe inca din copilarie, chiar si la adultii diagnosticati mai tarziu in viata.

Procentul fetelor la care s-au identificat anticorpii specifici pentru celiachie a fost de doua ori mai mare decat in cazul baietilor. De asemenea, s-a constatat ca, in medie, copii cu anticorpi au fost cu 2,7 cm mai scunzi decat copii normali si cu 1 kg mai usori, cifre echivalente conform studiului, cu o intarziere de cca 9 luni a cresterii specifice pentru aceasta varsta.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site web propulsat de WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: