Studiu: Niacina, prezenta in cantitati semnificative in cerealele pentru mic dejun, poate ajuta barbatii cu probleme erectile si dislipidemie

Un studiu recent, publicat în Journal of Sexual Medicine arată cu una dintre vitaminele care se găseşte din abundenţă în cerealele pentru mic dejun ar putea ajuta bărbaţii cu disfuncţii erectile şi dislipidemie (prezenţa unor cantităţi mari de lipide în sânge).

Cercetătorii au pornit de la o serie de studii anterioare care arătaseră deja că statinele[1], medicamente implicate în scăderea nivelului de colesterol din sânge, aveau ca efect şi atenuarea disfuncţiilor erectile. Cercetătorii de la Chinese University of Hong Kong au vrut să vadă dacă şi niacina sau vitamina B3 are acelaşi efect.

Studiul a fost realizat pe 160 de pacienţi de sex masculin cu disfunctii erectile si dislipidemie. Acestia au fost împărtiti in doua grupuri cărorora li s-a administrat până la 1500 mg de niacină pe zi sau placebo, timp de 12 săptămâni. Rezultatele studiului au arătat că voluntarii care au luat până la 500 de mg de niacină pe zi au raportat îmbunătţiri semnificative ale problemelor erectile, comparativ cu cei care au luat placebo.


Diferenţa dintre acest studiu şi alte cercetări similare are la bază faptul că niacina a fost administrată în monoterapie, nefiind asociată cu alte medicamente, aşa cum este fosfodiesteraza tip 5 – inhibitor, folosită în mod uzual pentru a trata aceste probleme de sănătate (in cazul fosfodiesterazei tip 5 – inhibitor se observă ameliorări semnificative doar la 60 – 70 % dintre pacienţii tratatati).

Totuşi, studiul a arătat că o treime dintre participanţi au prezentat efectele adverse cunoscute ale tratamentului cu niacină: înroşiri ale feţei şi mâncărimi ale pielii.

Numele de niacina este derivat din nicotinic acid + vitamina, acidul nicotinic fiind descoperit iniţial prin oxidarea nicotinei. Niacina mai este cunoscută şi ca vitamina B3 sau “vitamina PP”, nume derivat de la termenul de “factor ce previne pelagra”.

Niacina se gaseste si in peste, carne de pui sau vita, ficat, rinichi, inima, lapte, oua, cereale integrale, legume verzi, broccoli, tomate, morcovi, cartofi, asparagus, nuci, curmale, avocado, ciuperci, drojdie, etc.

Niacina poate fi sintetizata si in ficat pornind de la triptofan, dar viteza de sinteza este extrem de lenta, iar consumul de triptofan este excesiv. Astfel, pentru un miligram de niacina sunt necesare 60 miligrame de triptofan, precum si cantitati importante de riboflavina si vitamina B6.

Desi consumul exclusiv de porumb a fost asociat pe parcursul timpului cu o serie de probleme alimentare grave, puse pe seama continutului redus în niacină, studiile au arătat că de fapt, acesta contine cantitati apreciabile de niacina legată chimic in structuri care il fac nedisponibil pentru oameni.

Derivatii NAD+, NADH, NADP+ si NADPH joaca roluri esentiale in metabolismul energetic al celulelor vii precum si in refacerea ADN-ului.

Nicotinamid adenin dinucleotida (NAD+) si nicotinamid adenin dinucleotid fosfat (NADP+) functioneaza ca transportori de electroni in procesele de oxido-reducere, sunt ceoenzime pentru multe enzime implicate în majoritatea căilor metabolice, joaca un rol important in producerea unor hormoni sexuali si de stres (in special cei produsi de glanda suprarenala), precum si in procesul de indepartare a substantelor chimice toxice sau periculoase din corp.

Niacina se administreaza in doze ridicate pentru cresterea lipoproteinelor cu densitate inalta (HDL) sau “colesterolul bun” in sange, pacientilor cu HDL scazut si cu inalt risc de atac cardiac. De asemenea, este utilizata in tratamentul hiperlipidemiei deoarece reduce secretia in ficat a lipoproteinelor cu densitate foarte scazuta (VLDL), precursoare a lipoproteinelor cu densitate scazuta (LDL) sau “colesterolul rau” si inhiba sinteza colesterolului.

Principala problema ridicată de utilizarea clinica a niacinei este aparitia pe piele de pete rosii, chiar la doze moderate, efect pe care l-au semnalat şi autorii studiului amintit mai sus. O solutie pentru a contracara aceste efecte ar fi realizarea de medicamente cu eliberare treptata.

Acidul nicotinic reactioneaza cu hemoglobina si mioglobina din carne, formand un complex colorat intens, stralucitor. In acest scop este utilizat ca aditiv alimentar (legiferat ca atare in unele tari) pentru imbunatatirea culorii carnii taiate felii sau macinate.


[1] pe piata romaneasca se gaseste rosuvastatina, considerata cea mai eficienta statina si care asigura atingerea valorilor normale ale colesterolului dupa 6 saptamani de tratament. Tratamentul cu rosuvastatina se adreseaza persoanelor cu hipercolesterolemie, inclusiv celor diagnosticate cu ateroscleroza in faza precoce sau avansata. Considerata drept cea mai puternica statina, rosuvastatina are o eficacitate terapeutica dovedita in timp, printr-un program larg de studii. Dupa 6 saptamani de tratament, pana la 80% dintre pacienti au atins tintele terapeutice recomandate de Ghidul European de preventie a bolilor cardiovasculare. Tratamentul este disponibil in concentratii de 10, 20 si 40 mg, se afla pe lista medicamentelor compensate cu 50% si se distribuie numai pe baza de prescriptie medicala.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site web propulsat de WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: