Despre cercetarea chineza, acrilamida si proantocianidine

Cercetarea chineza este foarte activa in ceea ce priveste valorificarea superioara a unor principii detoxifiante provenite din regnul vegetal, in productia din industria alimentara. In ultimii ani, am vazut zeci de articole scrise de cercetatori chinezi cu privire la rolul anumitor substante active din plante, atat in reducerea stresului oxidativ, cat si in reducerea continutului de acrilamida din alimente.

Este adevarat, pe de alta parte, ca potentialul cercetarii din Asia de Est in acest domeniu este imens, medicina traditionala chineza folosind cu succes principiile din plante de mii de ani. La acest lucru se adauga si binecunoscutul cult al alimentatiei pe care-l au popoarele din extremul orient. “’Esti ceea ce mananci” este un principiu care nu anima in mod deosebit popoarele din occident, dar care pentru chinezi este un mod de viata.

 

Potentialul cercetarii chineze nu este exploatat inca la adevarata sa valoare, fiind limitat de conflictele existente la nivelul organismelor de conducere (un excelent articol in aceasta privinta a fost publicat saptamana trecuta pe Hotnews), dar cresterea calitatii cercetarii din ultimii ani este incontestabila.

 

Aceste reflectii sunt prilejuite de rezultatele unor cercetatori din China, publicate in editia curenta a Journal of the Science of Food and Agriculture, intr-un articol intitulat “Dietary plant materials reduce acrylamide formation in cookie and starch-based model systems”’.

Acestia au constatat ca extractul apos de cuisoare 4 % poate reduce cu pana la 51 % formarea de acrilamida in produsele coapte, iar adaosul de 2 % de proantocianidine din semintele de struguri, poate reduce cu pana la 62 % continutul de acrilamida din anumite sisteme model bazate pe amidon.

 

Proantocianidinele, cunoscute si ca procianidine, proantocianidine oligomerice, leucocianidine, leucoantociani sau taninuri condensate, fac parte din clasa flavonoizilor. Ele au fost studiate intens in ultima vreme pentru potentialul lor antioxidant si antimicrobian.

 

In ceea ce priveste reducerea continutului de acrilamida din alimente, aceasta este una dintre preocuparile cele mai importante ale cercetarii industriale din occident, dupa ce in 2002, cercetatorii suedezi au reusit sa coreleze continutul ridicat de acrilamida din alimente cu incidenta cancerului la soareci.

 

Pana in prezent, cercetatorii au identificat o lista relativ mare de extracte din plante capabile sa reduca continutul de acrilamide din alimente, iar produse enzimatice specifice, precum Preventase de la DSM si Acrilaway de la Novozyme, au aparut deja pe piata si sunt destul de eficiente (reduc continutul de acrilamida cu pana la 90 %, mecanismul acestora fiind bazat pe conversia asparaginei, un precursor al acrilamidei, la o forma inactiva pentru ciclul de reactii care duce formarea acesteia in alimente).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site web propulsat de WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: