Cercetătorii australieni au reușit să obțină prin ameliorare convențională grâu dur tolerant la salinitate

Un grup de oameni de stiinta australieni au reusit prin ameliorare conventionala sa introduca o gena pentru rezistenta la salinitate intr-o varietate grau dur. Rezultatele sunt publicate in nr. din 11 martie al revistei Nature Biotechnology. Ponderea solurilor afectate de salinitate este in crestere in toate zonele in care se cultiva grau, motiv pentru care aceasta realizare este vazuta ca o solutie pentru cresterea suprafetelor cultivate cu grau in contextul cresterii cererii de resurse alimentare.

Sodiul din sol se acumuleaza in frunze si afecteaza o serie de procese vitale pentru cresterea plantei si productivitatea acesteia. Gena pentru toleranta la sare (TmHKT1; 5-A) codifica o serie de proteine la nivelul celulelor care captusesc xilemul (vasele lemnoase care conduc seva bruta de la radacini la frunze) care indeparteaza sodiul din seva bruta.

Cercetatorii australieni au mai constatat ca plantele ameliorate cultivate pe soluri normale au prezentat productii similare cantitativ cu plantele neameliorate din care au provenit. Dar, atunci cand au fost cultivate pe soluri saline, productia acestora a fost mai mare cu 25 %.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site web propulsat de WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: