Creșterea numărului de obezi pare corelată cu creșterea concentrației de dioxid de carbon din atmosferă

Aceasta este o idee exprimata pe acest site acum doi ani de zile, din care ne-am fi dorit sa facem candva un proiect de cercetare. Este tardiv, pentru ca un grup de cercetatori danezi a reusit sa faca legatura intre cresterea concentratiei de dioxid de carbon din atmosfera si saltul in greutate al oamenilor si animalelor.

‘Se crede că oamenii predispuşi la obezitate continuă să ia în greutate pentru că fac puţină mişcare. Studiul nostru a demonstrat însă că şi persoanele slabe, fără astfel de predispoziţie în condiţiile creşterii aceleiaşi concentraţii de CO2/ au luat în greutate chiar mai mult decât cei supraponderali’, a afirmat Lars-Georg Hersoug, unul din autorii studiului, cercetator la Centrul Medical Universitar din Copenhaga, Glostrup.

După analizarea datelor cercetării, efectuate printre mii de danezi, oamenii de ştiinţă au stabilit că toate persoanele investigate, indiferent de predispoziţie la îngrăşare, au luat deopotrivă în greutate în cei 22 de ani de observaţii.

Cercetătorii danezi au colectat de asemenea şi date privind greutatea a aproximativ 20.000 de animale (pisici, câini, şoareci şi maimuţe) din mai multe laboratoare de cercetare din Europa, precum şi sute de rozătoare din mediul rural şi urban din Statele Unite ale Americii.

S-a dovedit că în perioada de studiu a animalelor începând cu 2010, greutatea medie a acestora a crescut constant. ‘Este incredibil ca zeci de mii de vieţuitoare din opt specii diferite să ia în greutate fiecare din motive proprii. Rezultatele studiului nostru relevă că există un factor de mediu unic – şi noi credem că este vorba de o creştere a nivelului de dioxid de carbon în atmosferă’, a explicat Lars-Georg Hersoug.

De concentraţia de dioxid de carbon din aerul pe care îl respirăm depinde echilibrul acido-bazic din sânge, care influenţează cantitatea de orexină în corp, ‘hormonul energiei şi al apetitului’, potrivit cercetătorilor danezi.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site web propulsat de WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: