Pana la urma, cineva va trebui sa reactioneze ferm impotriva campaniei pline de spume paranormale pe care o duce OTV-ul impotriva industriei de panificatie. Chestia asta cu Initium si Codex Alimentarius este o aberatie care circula pe internetul romanesc de mai bine de 3 ani. Este de prisos sa va spun ca acest fungicid nu are nici cea mai mica legatura cu painea, iar produsele in care si-a bagat Alimentarius codexul sunt mult mai sigure din punct de vedere sanitar decat toate painile ecologice comercializate prin targurile traditionale. Legislatia sanitara si ghidurile de bune practici de productie, nu impun utilizarea aditivilor si au referinte legate doar de cantitatile maxime in care se folosesc acestia.
Decizia de a utiliza sau nu, un aditiv, tine de gestiunea retetelor si tehnologiile fiecarui producator in parte. Care producator, nu le foloseste ca sa omoare pe cineva, ci tocmai pentru ca fiecare dintre aditivii alimentari rezolva o problema specifica legate de tehnologia de fabricatie, calitatea produsului sau stabilitatea acestuia.
Domnilor, cei care doresc sa va omoare folosesc televizorul, nu painea.
Deci, ma scuzati, drojdia nu este o planta. Prin planta se intelege un organism vegetal pluricelular. Drojdia de bere apartine regnului Fungus si este unicelulara. Ea se gaseste in comert formulata in diverse variante. Drojdia comprimata, care se gaseste sub forma de calupuri, nu necesata activare. Drojdia uscata, da.
Faina alba nu este stralucitoare. Nu poate inlocui dioxidul de titan din trusa cosmetica. Daca faina alba este un cosmar nutritiv ( 12 % proteine, 1 % lipide, 76 % amidon, 0,5 % fibre) atunci ce sa mai spunem de unt (60-80 % lipide). Se pare ca multi nu inteleg ca notiunea de dieta echilibrata nu inseamna a elimina din dieta, ci a echilibra, adica a manca putin din mai multe alimente variate. Nu neg ca rolul fainii albe in alimentatia moderna nu ar trebui reevaluat. Dar, in nici un caz, aceasta reevaluare nu trebuie sa plece de la viziuni reductioniste de genul, faina alba are 76 % amidon, faina neagra are doar 73%, iar faina integrala doar 66 %. Am mai spus-o, fiecare dintre aceste tipuri de faina are un alai de beneficii, contraindicatii si riscuri. Inca nu s-a descoperit echivalentul pietrei filozofale in materie de alimente, desi televizoarele sunt pline de alchimisti care afirma ca detin adevarul suprem depre el. Singurul antidot echitabil la problemele pe care le ridica libertatea de a alege ce sa mancam este sa invatam cat sa mancam.
Daca ve-ti achizitiona painea dupa acest sfat, rugati-l pe vanzator sa o rupa inainte sa o cumparati. O sa salvati niste bani daca nu va place culoarea miezului. Eu, daca as fi in locul Dvs., as consuma mai degraba o paine crem, decat una neagra neagra. Problema painii inegrite cu extract de malt este tocmai aceasta: culoarea miezului ei este prea neagra in raport cu miezul unei paini obtinute, intradevar, din faina neagra.
Refrigerarea grabeste procesul de invechire a painii. Asta inseamna ca o paine refrigerata (atentie, nu congelata) se va invechi mai repede decat o paine din aceiasi sarja de productie care a fost tinuta la temperatura camerei. Viteza de invechire a painii are un maxim in intervalul –3 – +5 grade Celsius (o sa discutam altadata despre detaliile teoretice ale acestui proces). O solutie mai buna pentru a pastra painea este congelarea ei.
Lasă un răspuns