Cine ne scapă de „dr. Menci”?

La sfârşitul săptămânii trecute, presa românească a publicat o serie de ştiri legate de un studiu al Asociaţiei Naţionale de Protecţie a Consumatorului, conform căruia toată pâinea românească din supermarketuri ar conţine E-uri. Bun prilej de comentarii, care mai de care mai trăsnite, despre genocidul alimentar la care este supus poporul român.

Aş vrea să fac următoarele comentarii legate de comunicatul ANPC, preluat de către presă în forma sa cea mai spectaculoasă. O analiză a pâinii din supermarket-uri este irelevantă, dacă nu ni se precizează foarte clar despre ce fel de pâine este vorba. Pentru că într-un supermarket se vinde de la pâine proaspătă, în care nu se găsesc aditivi sau numărul acestora este extrem de mic, până la produse cu termen de valabilitate mare, în care numărul aditivilor poate fi, într-adevăr mai mare. Nu ar fi prima dată când cei de la ANPC tratează totul la grămadă şi extrapolează rezultatele cercetării asupra întregii clase de pâini disponibile în comerţ. Cine-şi mai aminteşte de studiul cu valoarea energetică a pâinii, în care produsele de panificaţie provenite de la diverşi producători, erau aşezate în ordinea creşterii valorii energetice, fără să se ţină seama de faptul că produsul X era hipoclucidic, produsul Y era pâine neagră îmbogăţită cu fibre sau produsul Z era pâine albă? În ciuda acestui fapt, concluzia studiului era că producătorul X produce pâinea cu cea mai mică încărcătură energetică, iar producătorul Y, pâinea cu cea mai mare încărcătură energetică!

Nu mă surprinde faptul că un studiu de genul acesta cheamă la arme tot felul de cavaleri rătăcitori ai micului ecran. Intervenţia domnului Mencinicopschi din ziarul Gândul, pare un episod din lupta lui Don Quijote cu balaurul şi ar fi poate corectă, dacă domnia sa nu ar fi în acelaşi timp şi un Brucan al nutriţiei şi un Hâncu al sănătăţii poporului.


Această declaraţie dovedeşte faptul că domnul Mencinicopschi nu are nici o legătură cu industria de morărit şi panificaţie. El vorbeşte din cărţi, chiar din nişte cărţi foarte subţiri, după cum vom vedea mai departe. Bromatul de potasiu nu este folosit pe piaţa de morărit şi panificaţie din România. El este folosit pe scară relativ mare în Occident sau în Statele Unite, dar nu şi în România. Evident, că nu exclud riscul ca cineva să-l fi testat sau să-l fi utilizat marginal, dar asta nu înseamnă că el este folosit curent şi că toate greţurile consumatorului îşi au originea în pâinea pe care o mănâncă.

Observaţia noastră anterioară este valabilă şi pentru următoarele E-uri amintite de dr. Menci: sulfatul de sodiu, respectiv acidul fumaric, ambele fără nici o legătură cu fabricarea pâinii româneşti. Afirmaţia conform căreia acidul citric este cancerigen ne doare, pentru că sugereaza o rătăcire intelectuală dincoace de semidoctism, într-un spaţiu gotic în care ciclul Krebs se confundă cu constelaţia cu acelaşi nume.

Cisteina şi glutationul nu pot fi incriminate drept toxice. Ele sunt substanţe implicate în procesele de detoxifiere ale organismului, fac parte din terapiile medicale de detoxifiere şi preluăm din dieta noastră naturală cantităţi importante din aceeste substante. Este adevărat, că pot fi puse la grămadă, pentru a reliefa faimoasa cifră de 34 de aditivi pe care-i poate conţine pâinea. Nu ştiu de unde a scos domnul Mencinicopschi această cifră. Dacă mă gândesc că cei de la ANPC, în comunicatul de presă, făceau afirmaţia că pâinea poate conţine până la 8 aditivi, singura legătură dintre cele două cifre este dată de şirul lui Fibonacci. Ambele sunt numere de aur, ceea ce înseamnă că apropierea domnului Mencinicopschi de Oreste din filmul Toxic, nu este întâmplătoare. Poate că cei doi scriu împreună o urmare a Codului lui DaVinci, în care matricea informaţională a alimentului este sfântul Graal, iar producătorii din industria alimentară, organizaţi într-un Opus Dei monstruos, conspiră să ascundă acest lucru publicului larg.

Aceasta este partea mea preferată din tot articolul. Pentru că vedeţi, ironia sorţii, într-un interviu acordat unui produs media al trustului Pro, domnul Mencinicopschi contrazice afirmaţiile pe care le face într-un clip care promovează un produs de panificaţie al trustului Intact. Mencinicopschi de la Gândul îl contrazice pe Mencinicopschi de la Antene, cel care spune că pâinea Cameliei Voiculescu nu conţine conservanţi, ci doar ingrediente naturale. Desigur, putem pune această atitudine pe seama acelei slăbiciuni care l-a făcut să adoarmă la procesul în care era judecat pentru înstrăinarea cladirii fostului institut de Chimie Alimentară către familia Voiculescu. Dar eu cred că este mai mult decât atât. Cred că un pic gelos pe Victor Ponta, a căutat şi el să provoce o convocare de urgenţă la Grivco.

Una dintre informaţiile diseminate în urma simpozionului ASMP din octombrie anul trecut, a fost aceea că pâinea proaspătă este alegerea ideală pentru cei care doresc să mănânce un produs de panificaţie cât mai puţin aditivat. Aceea era o informaţie pertinentă şi corectă, venită din interiorul industriei, respectiv din partea unor organisme prestigioase de cercetare.

Nu credeti tot ceea ce afirma diverse personaje, prezentate la televizor drept mari specialisti. Ele nu au nici o legatura cu industria alimentara, dar sunt bine ancorate in relatii suspecte din punct de vedere etic, cu lumea politica si cu lumea afacerilor tenebroase, care au avut loc in ultimii 20 de ani. Credeti-ma ca lumina reflectoarelor si legaturile cu politica, nu-l fac pe omul de stiinta mai informat, dimpotriva, il transforma intr-un simplu instrument de manipulare a opiniei publice.

Tabloidizarea informatiei stiintifice este ultimul lucru de care avem nevoie, intr-un spatiu academic deja tarat de fraude, impostura si scaderea calitatii actului pedagogic. Nu avem nevoie de studenti care sa invete despre acidul citric din Gandul sau de pe la OTV si Antene, acolo unde anumiti profesori universitari si-au mutat catedra.

Cititi manuale, nu best seller-uri, iar pentru informare stiintifica folositi site-urile specializate. Si ca un corolar al acestei povesti, va propun urmatorul test. Comparati-l pe Mencinicopschi de pe Google Academic cu Mencinicopschi de pe Google.ro. Care dintre ei este dr. Jekyll si care dintre ei este Mr. Hyde?

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site web propulsat de WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: