Aceasta este o declaraţie mirabolantă care nu are legătură cu ştiinţa panificaţiei şi nici măcar cu minimul de cunoştiinţe pe care ar trebui să le aibe un nutriţionist despre conţinutul în minerale şi vitamine ale principalelor alimente.
Pâinea albă nu este lipsită de vitaminele din complexul B sau de minerale, singura realitate validă din punct de vedere ştiinţific fiind aceea că pâinea albă conţine aceste vitamine şi minerale într-o proporţie mai mică decât pâinea obţinută din făină integrală de grâu.
White bread is also an important source of vitamins and minerals. The B vitamins present in white bread are naturally occurring due to their presence in the wheat grain. White bread has 50% of Vitamin B1 (Thiamine), the same level of Vitamin B2 (Riboflavin) and 30% of the level of Vitamin B3 (Niacin) that is present in wholemeal bread. Although these amounts are lower than wholemeal bread, white bread is still a significant source of these vitamins. All breads supply calcium, but it is more available in white bread. In wholemeal or grain breads, phytates are present which bind to the calcium and prevent or slow its absorption in the body. (o a doua sursă de informaţii legate de conţinutul în vitamine din complexul B şi minerale ale pâinii albe sau integrale poate fi cercetata aici)
Pâinea albă conţine o serie de minerale, precum calciul într-o formă mai uşor asimilabilă datorită conţinutului mai redus de acid fitic decât pâinea integrală. Este adevărat, că în declaraţia sa domnul Mencinicopschi face trimitere la o tehnologie de obţinere a pâinii integrale care prin fermentatia lungă, asigură reducerea conţinutului de acid fitic la un nivel acceptabil.
Dar, realitatea trebuie privită în faţă! Beneficiile pâinii integrale vin la pachet cu o serie de probleme cărora trebuie să le acordăm importanţa cuvenită. Dincolo de existenţa acestui factor antinutritiv care este acidul fitic, pâinea integrală prezintă un risc crescut din punct de vedere al conţinutului în micotoxine. De fapt, realitatea este că cele mai mari riscuri la adresa sănătăţii consumatorului nu derivă din arsenalul de aditivi alimentari pe care-I are la dispoziţie industria de panificaţie, ci din inexistenţa unui mecanism eficient de monitorizare şi control al conţinutului de micotoxine la nivelul produselor de pe filieră. Iar, aceasta este o provocare pentru toate pieţele agroalimentare, pentru toate ţările din lume. Acidul citric, L-cisteina, acidul ascorbic sunt aditivi care nu au nici un fel de impact asupra organismului nostru, sunt substanţe prezente în mod natural în dieta noastră, substanţe cu destin metabolic clar. Spre deosebire de aceştia, micotoxinele sunt hipertoxice, produc mutaţii formând aducţi cu ADN-ul şi declanşează procese carcinogenice. Sunt substanţe hiperstabile care trec nemodificate în alimente indiferent de tipul de procesare la care este supus un produs agricol şi care odată ajunse în organism se metabolizează lent, cu formare de produşi toxici.
Cineva trebuie să-i spună domnului Mencinicopschi că majoritatea pâinii din comerţ este fabricată din făină tip 650, făină care corespunde unei extracţii de 76-78% şi care nu poate fi considerată, în nici un caz, ca fiind superrafinată, aşa cum este făina tip 480, utilizată cu precădere în cazul produselor de patiserie şi coefetărie.
Să înţelegem că specializările pe care şi le-a aşezat peste formaţia iniţială de biolog, specializări în nutriţie, chimie alimentară, siguranţa alimentului etc sunt ca nişte foiţe de ceapă care pe măsură ce “Dr. Menci’’ îmbătrâneşte se usucă şi cad, lăsând să se vadă o personalitate cu o anvergură intelectuală de dimensiunile unuia ca Silviu Alupei?
Până una alta, domnul Mencinicopschi e liber să atace industria alimentară, validând prin statutul său public de vedetă confecţionată în laboratoarele trustului Intact, cele ma stupide neadevăruri despre pâine.
Lasă un răspuns