DECLARATII MIRABOLANTE ALE PRESEDINTELUI ANSVSA!

Presedintele ANSVSA a tabloidizat excesiv in ultimele zile activitatea institutiei. Rezultatele unor controale de rutina au devenit elementele unui spectacol dezolant care pune la zid industria alimentara romaneasca. Proceduri comune care implica retragerea sau oprirea de la comercializare a unor produse alimentare sunt tratate ca evenimente exceptionale, in interesul personal, dedicat construirii unei imagini de erou postmodern. As zice ca-l vedem pe Piedone in vremurile lui bune, alea de dinainte sa-si ia permisul de conducere pentru toate categoriile in aceiasi zi, la Pitesti.

Ne-am fi asteptat de la cineva care diriguieste una dintre institutiile fundamentale care se ocupa de siguranta consumatorului sa trateze problema contaminarii cu micotoxine a unor produse alimentare cu profesionalism. Adica sa transmita consumatorilor acele informatii esentiale legate de prezenta acestor gen de substante carcinogene in produsele alimentare. Nu am aflat din gura presedintelui ANSVSA ca:

– incidenta micotoxinelor in produsele agricole depinde, printre altele, de o serie de factori naturali care nu pot fi controlati; intr-un fel, prezenta micotoxinelor reprezinta un fapt comun al ecosistemelor noastre, ele apar inclusiv atunci cand uitam un borcan de gem deschis cateva zile pe masa din bucatarie.

– multe dintre micotoxine apar, dupa recoltare, in conditiile depozitarii defectuoase a produselor agricole (chestie care face trimitere la o serie de probleme structurale ale agriculturii romanesti pe care statul roman doar promite ca le rezolva de ani de zile, precum: finantarea producatorilor in vederea achizitionarii/construirii unor spatii de depozitare adecvate)

– mecanismele prin care produsele agricole pot fi triate astfel incat sa ajunga in consumul zootehnic sau uman doar acele produse agricole conforme din punct de vedere al sigurantei alimentare au fost construite pe cheltuiala producatorilor, statul nefiind implicat decat marginal in efortul financiar depus de acestia, desi este vorba de o chestiune de sanatate publica.

– prezenta micotoxinelor la nivelul unui produs agricol face parte adeseori din ceea ce putem numi viciu ascuns. Adica, marfa pare in regula din toate punctele de vedere, corespunde tuturor standardelor minimale, dar e viciata de factori care actioneaza la un nivel inaccesibil investigatiilor producatorilor. Faptul ca marfa a fost oprita la producator (chiar urmare a programului de autocontrol sustinut financiar de acesta) este un lucru pentru care acel producator merita felicitat, nu tarat in tot felul de scandaluri de presa in care se vehiculeaza informatii care nu au legatura nici cu bunul simt, nici cu realitatea. (Acest gen de atitudine nu va face decat ca producatorii sa-si ascunda in viitor problemele, tocmai pentru ca ANSVSA nu este capabila de discretie, fiind condusa adeseori de un politruc care abia asteapta sa-si faca arc de trumf dintr-un banal necaz a celui care a achizitonat o marfa cu probleme).

In schimb, am aflat din gura Presedintelui ANSVSA aberatii de genul celor descrise mai jos, aberatii pentru care, intr-o facultate normala de chimie alimentara sau biotehnologii, un student din anul I nici macar nu ar primi dreptul sa participe la examenul de microbiologie:

 Aflatoxinele sunt toxine produse de sporii ciupercilor din genul Aspergillus flavus si Aspergillus parasiticus, care se dezvolta in seminte de oleoginoase, produse secundare de la fabricarea uleiului (srot, tarate), cereale.

Micotoxinele sunt metaboliti, deci au legatura cu formele vegetative  (adica alea care au metabolism, domnule presedinte) de existenta ale ciupercilor, nu cu formele lor de rezistenta, sporii (care desi viabili sunt inactivi metabolic).

Am avut ocazia sa-l ascult pe dl. Presedinte (la Europa FM) sugerand romanilor sa consume lapte de la tarani, acesta fiind mai sigur din punct de vedere al sigurantei consumatorilor decat cel oferit de industrie. Ceva de genul “taranul care are un animal nu-si permite riscul ca acesta sa se imbolnaveasca, deoarece de pe urma lui mananca si el si familia lui.” Prin urmare, are atat de multa grija de acel animal, incat riscul contaminarii produselor recoltate de pe urma lui cu micotoxine este minim. Aceasta declaratie are aceiasi legatura cu realitatea ca si afirmatia ca dogonii din Africa mananca banane pentru ca luna noua este galbena. Contaminarea cu micotoxine a produselor recoltate de pe urma unui animal poate sa se produca si in absenta unor simptome toxice evidente. Dovada faptul ca unor producatori de lapte care au acces la armate de veterinari le-a scapat acest lucru, iar produse contaminate au fost gata sa ajunga pe piata. Cred ca dl. presedinte pune in carca taranului roman o subtilitate de care acesta nu este in stare. O plimbare prin satele romanesti, lipsite de apa curenta si de canalizare, l-ar putea dumiri cu privire la conditiile de inocuitate in care produc alimentele taranii.

Sunt profund dezolat de modul in care autoritatile statului trateaza industria alimentara, ca principala sursa de pericole la adresa sigurantei romanilor. Inteleg ca industria carnii confunda manzul cu manzatul, ca puii sunt furnizori de Salmonella, iar laptele produce cancer. Astept cu interes sfarsitul de saptamana pentru ca am impresia ca si industriei de morarit si panificatie i se pregateste ceva.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site web propulsat de WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: