O alternativă naturală din Rozmarin la antioxidanții chimici folosți în industria de panificație

Rozmarinul ( Rosmarinus officinalis) este o planta din familia Laminaceae cu frunze totdeauna verzi si cu flori albastre,albe sau rosii. Numele rozmarin deriva din latinescu l”rosmarinus” care literal inseamna : roua marii.

Piata produselor alimentare cunoaste o intensa innoire si deversificare pusa pe seama satisfacerii dorintelor, preferintelor, necesitatilor si exigentelor tot mai mari ale consumatorilor. In conditiile internationalizarii pietei, consumatorii isi orienteaza atentia spre acele produse care se diferentiaza prin calitate, echilibru nutritional si eticheta curata.

Doamna profesor Rodica Segal afirma in cartea ’’Alimente functionale’’(1999, Ed.Academica) ca politica nutritionala adoptata in diverse tari, printe care si Romania , se bazeaza pe promovarea unor alimente noi cu potential biologic foarte ridicat, obtinute fie din materii prime cu continut valoros in compusi biologic activi, fie printr-o procesare care sa mareasca potentialul lor nutritiv.

Tehnologia alimentelor nou proiectate are un obiectiv suplimentar fata de alimentele conventionale si anume minima interventie a aditivilor alimentari chimici de sinteza, optimizarea caracteristicilor senzoriale, prevenirea aparitiei mirosurilor nespecifice in timpul pastrarii alimentelor, stoparea multiplicarii microbiene, prevenirea oxidarii tocoferolilor.

O alternativa naturala la antioxidantii chimici

Oxidarea este principala cauza a deteriorarii alimentelor, ducand la decolorare, pierderea aromelor, schimbarea texturii si in general scaderea valorii nutritionale a produselor. Antioxidantii chimici pot preveni un anumit numar din aceste deteriorari ale produselor. O rezolvare eficienta si naturala este posibila cu extractul de rozmarin. Acesta protejeaza produsele impotriva oxidarii si prelungeste perioada de valabilitate a produselor.

Extractele de rozmarin pot fi folosite intr-un domeniu larg de aplicatii si sunt efectiv alternative naturale la antioxidantii chimici, putandu-se realiza produse naturale ( fara E-uri) si fara a face compromisuri asupra stabilitatii oxidative.

Substantele active din rozmarin

Una din principalele reactii care duce la degradarea produselor alimentare este reactia in lant a radicalilor liberi, prin care lipidele prin autooxidare produc radicali liberi.

Radicalii liberi sunt molecule foarte reactive care ’’ataca’’ nu doar lipidele ci si proteinele, pigmentii de culoare si vitaminele. Faza de propagare a acestui proces este o reactie in cascada rezultand o deteriorare rapida a produselor.

Majoritatea antioxidantilor alimentari au doar proprietatea de a intarzia initierea si propagarea procesului de oxidare prin neutralizarea radicalilor liberi.

Acidul carnosic si acidul rosmarinic, care sunt cei mai puternici antioxidanti care se gasesc in extractul de rozmarin, inhiba reactia de formare a radicalilor liberi. Ei rearanjeaza moleculele pentru a inactiva numarul de radicali liberi, ceea ce explica puternica lor activitate antioxidanta.

Luteolin-3’-glucoronidul care se gaseste deasemenea in extractul de rozmarin , are o proprietate importanta de a intari antocianii intr-un proces numit co-pigmentare.Acesta duce la intensificarea culorii si cresterea stabilitatii pigementului.

Beneficii : Eficacitate dovedita fata de antioxidantii obisnuiti

Studiile efectuate arata ca extractul de rozmarin este cel mai eficace antioxidant pentru un numar mare de produse folosindu-se un dozaj mic la un pret rezonabil .

Acidul carnosinic care se gaseste in extractul de rozmarin, este cel mai puternic antioxidant solubil in apa. Extractele sunt realizate astfel incat sa fie perfect solubile, iar ingredientele active actioneaza foarte bine. Datorita acestui fapt se creeza o distributie uniforma in produs, eficienta acestora fiind maxima. Sunt disponibile in forma lichida sau pudra cu o formula adaptata pentru fiecare aplicatie : panificatie, patiserie, cofetarie.

Extractul de rozmarin este produs cu un proces patentat prin care se obtine un nivel inalt al antioxidantilor si un profil unic al aromelor care este compatibil cu un domeniu larg de aplicatii.

Extractele de rozmarin protejeaza produsele alimentare care sunt susceptibile de oxidare indusa de caldura, lumina sau compusilor oxidanti rezultati in timpul procesarii sau depozitarii.Ei pot preveni rancezirea, degradarea aromelor si decolorarea sau schimbarea culorii si ofera stabilitate produselor de panificatie,si mai ales celor care contin grasimi.

Practic, astazi, interesul consumatorului pentru produsele naturale a crescut si a devenit o provocare pentru industria alimentara de a gasi solutiile inovative care sa raspunda si cerintelor specifice proceselor tehnologice cat si dorintei consumatorului de a avea produse gustoase,bine prezentate si sanatoase.

Mai jos, va prezentam principalele caracteristici ale produsului comercializat de firma COPE SA (Enzime si Derivate) Piatra Neamt pe baza extrasului din frunze de rozmarin:

DENUMIRE PRODUS: BELPAN  TEO  BIS

DESCRIERE: BELPAN TEO  BIS  este un antioxidant natural extras din  frunze de rozmarin (Rosmarinus officinalis), non GMO

DOZAJ RECOMANDAT

1g/1 kg grasime vegetala sau ulei din reteta

Dozajul se optimizeaza in functie de aplicatie.

ROL

Intarzie oxidarea grasimilor si aparitia gustului de „ranced”. Prelungeste vizibil valabilitatea produselor in care se foloseste grasime vegetala sau ulei in reteta sau exista grasime in compozitia produsului.

COMPOZITIE

Extract natural, substante suport –antiaglomerant

PROPRIETATI

         Aspect: pudra crem

         Miros: slab caractristic

          Acid carnosic: min 4 %

          Substanta activa: 95-97%

         Solubilitate: buna in ulei, etanol

          Dispersabilitate f buna in apa si solutii apoase

          Produs non-GMO

PROPRIETATI MICROBIOLOGICE

       Continut total de germeni: max 1000 cfu/g

       Drojdii si mucegaiuri: max 100 cfu/g

 AMBALARE

PET de  1kg, cutii si saci de 5, 10 sau 25 kg.

DEPOZITARE

Se depoziteaza in locuri aerisite racoroase, ferit de lumina directa.

VALABILITATE

Min. 12  luni de la data fabricatiei.

Comercializat de: 

 COPE S.A., Conacul Cantacuzino Pascanu  Costisa Neamt, telefon: 0234/ 265924; /265925, /265926, /265927, /265928, fax 0234 265929; email:  sales@enzymes.ro

*Materialul a fost realizat de drd.ing. Camelia Arghire, Enzime si Derivate, Piatra Neamt

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site web propulsat de WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: