Update: In virtutea ghidului de bune practici in materie de declinare a raspunderii, ghid validat inca din 1989 prin ghipsul generalului Stanculescu, ministrul energiei, Toma Petcu, s-a internat pentru doua saptamani in spital.
O criză pe care nu a anticipat-o nimeni: pe platformele de tranzacţionare administrate de Operatorul Bursei de Energie (OPCOM), preţurile energiei electrice au urcat de la 132-135 de lei/MWh în luna decembrie 2016 la peste 600-700 de lei şi, în anumite momente, chiar la 1.000 de lei/MWh în luna ianuarie 2017, îngrijorându-i în special pe marii consumatori industriali şi reţinând atenţia autorităţilor cu atribuţii în acest domeniu.
Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) a demarat o investigatie in cazul a doua contracte cu energie incheiate pe bursa de profil OPCOM, suspecte ca ar fi incalcat legislatia, si a cerut ajutorul Consiliului Concurentei
Din datele de pe site-ul OPCOM mai reiese ca pretul mare de pe piata spot a bursei de energie OPCOM nu este cauzat de un deficit de energie, deoarece pe platformele la termen ale OPCOM s-a tranzactionat pentru luna ianuarie o cantitate de energie de 6,8 TWh, mai mare decat consumul tarii, estimat la maximum 6 TWh pentru aceasta luna. In plus, pe piata spot se mai tranzactioneaza o alta cantitate de 3,4 TWh.
Pe pietele la termen, pretul pentru luna ianuarie 2017 este de 168 de lei pe MWh.
Nu este exclus ca în spatele creșterii prețului la energie să se afle interese particulare, unii furnizori de energie notificând companiile din industria alimentară în vederea rezilierii contractelor. Cu certitudine, interesul acestora este să încheie noi contracte la prețuri mai mari. Astfel, Enel, precizează într-un comunicat remis Agerpres că unii furnizori de energie denunţă unilateral contractele pe care le au, pentru a profita de preţurile-record care se înregistrează în această perioadă pe bursă.
„Încă tânăra piaţă românească a energiei trece acum prin prima sa încercare excepţională. Preţurile sunt la cele mai mari niveluri înregistrate în ultimele decenii, sistemul este aproape de limita de funcţionare, iar unii furnizori denunţă unilateral contractele pentru a profita de pe urma acestor niveluri record ale preţurilor, lăsând clienţii fără serviciul de furnizare a energiei, pe care contau conform contractelor semnate”, se arată în comunicat.
Anumiți furnizori de energie au cu siguranță o problemă în a onora contractele încheiate pe termen lung, la prețuri de 140 – 160 lei pe MWh, în condițiile în care prețurile pe piața spot sunt de 3 – 4 ori mai mari. Acestea, fie sunt obligate să finanțeze din capitaluri proprii diferența, fie sunt nevoite să renunțe la contracte.
Nu este foarte clar cine este în spatele acestei situații. Poate fi un interes particular legat de eliminarea unor concurenți din piață, dar poate fi și o tentativă de mișcare a prețurilor pe termen lung. În ambele cazuri există implicații strategice care ar trebui să facă obiectul unei evaluări, inclusiv la nivelul structurilor de securitate ale României, având în vedere faptul că activitatea industrială poate fi serios afectată.
Singura certitudine este că aceste lucruri au loc pe fondul declarațiilor nefericite, ale principalilor responabili din noul guvern, legate de o iminentă criză energetică în condițiile lipsei unor stocuri suficiente de cărbuni în termocentrale.
Lasă un răspuns