Recomandăm cu căldură articolul despre Quinoa (Chenopodium quinoa Willd., 2n = 4x = 36) publicat astăzi în revista Nature de cercetători de la mai multe institute de prestigiu din Arabia Saudită, Olanda, Statele Unite, Germania și Australia.
Cercetătorii au reușit decodarea genomului quinoa și au identificat o genă ce ar putea fi manipulată pentru a se elimina gustul amar al semințelor. Acest gust este pricinuit de un amestec de glicozide triterpenice care se acumulează în pericarpul semințelor, substanțe cunoscute generic sub numele de saponine 32 (compuși cu structură similară se întâlnesc și la alte cereale sau plante comestibile, ca de exemplu, avenacinele din ovăz). Rolul acestora este probabil de protecție prin descurajarea consumului plantelor de către erbivore, dar, după anumiți cercetători sunt implicate activ și în apărarea plantelor de infecții fungice sau bacteriene. Pe de altă parte, aceste substanțe au potențial hemolitic și conferă semințelor gust amar. Prin urmare, este necesară îndepărtarea lor prin operațiuni tehnologice costisitoare. Controlul genei responsabile de codificarea conținutului de saponine din pericarp deschide calea cultivării pe scară largă a Quinoa, cu atât mai mult cu cât planta este caracterizată de toleranță la o serie de factori de stress abiotic care o fac accesibilă pe terenuri care nu se pretează culturilor agricole uzuale.
Interesul pentru Quinoa se datorează valorii nutritive a semințelor sale, care nu conțin gluten, au un index glicemic scăzut, și sunt caracterizate de un echilibru excelent între aminoacizii esențiali, fibre, lipide, glucide, vitamine și minerale.
Lasă un răspuns