Renunțarea la consumul de gluten, o idee proastă!

Se înmulțesc studiile științifice care arată că dietele fără gluten nu fac parte dintr-o alimentație sănătoasă.  Astfel, cercetători din cadrul European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition solicită reformularea modului în care sunt comercializate produsele fără gluten astfel încât acestea să aibă același conținut ca și cele pe care le înlocuiesc. Solicitarea vine în urma unei evaluări a 654 de produse aparținând la 25 de mărci, care au fost comparate cu variante similare care conțineau gluten. Potrivit rezultatelor, alimentele fără gluten aveau un conținut semnificativ mai mare de grăsimi și o compoziție mai săracă din punct de vedere nutrițional în comparație cu cele obișnuite.

De asemenea, s-a constatat că multe dintre produsele cu gluten — în special cele de panificație, paste, pizza și făină — conțineau de trei ori mai multe proteine decât variantele înlocuitoare, fără gluten.

Cercetătorii avertizează că dezechilibrul este atât de sever încât ar putea avea impact asupra dezvoltării copiilor și ar crește riscul de obezitate infantilă.

”Deoarece din ce în ce mai multe persoane urmează o dietă fără gluten pentru a gestiona în mod eficient boala celiacă, este imperativ ca alimentele comercializate drept înlocuitori să fie reformulate pentru a fi siguri că acestea au cu adevărat valori nutriționale similare”, a declarat dr. Joaquim Calvo Lerma, cercetător în cadrul societății menționate. ”Acest lucru este important în special pentru copii, în cadrul unei diete echilibrate esențială pentru creșterea și dezvoltarea sănătoasă”, a completat acesta.

De asemenea, experții au avertizat că mulți consumatori pot să nu fie conștienți de conținutul produsele care nu conțin gluten din cauza etichetării incorecte a acestora. ”Ținând cont că valorile nutriționale ale produselor fără gluten variază semnificativ în comparație cu omoloagele lor cu gluten, cum ar fi faptul că au niveluri mai mari de grăsimi saturate, etichetele trebuie să indice în mod clar acest lucru astfel încât pacienții, părinții și îngrijitorii să poată lua decizii informate”, a indicat dr. Sandra Martínez—Barona, cercetător asociat în cadrul studiului.

Dr. Naveed Sattar, specialist în boli metabolice și profesor la Universitatea Glasgow, a declarat la rândul său că un produs vândut drept aliment fără gluten nu înseamnă că acesta este sănătos. ”Deoarece un produs alimentar este etichetat fără gluten nu înseamnă neapărat că este mai sănătos, iar consumatorii trebuie să fie informați cu privire la conținutul de grăsimi saturate, zaharuri, proteine și fibre”, a spus acesta. Medicul a menționat de asemenea că persoanele ”care nu sunt obligate să mănânce produse fără gluten, pentru că nu au o boală intestinală care ar putea fi ameliorată prin consumul acestora, nu ar trebui să se orienteze către dietele fără gluten”.

Rezultatele studiului au fost prezentate în cadrul celui de-al 50-lea congres anual al Societății europene de gastroenterologie, hepatologie și nutriție pediatrică ce se desfășoară în această perioadă în Praga.

Aceste informații vin după ce săptămâna trecută, un studiu care a monitorizat 110.000 de persoane pe o perioada de 26 de ani, publicat în British Medical Journal, sugera că dietele fără gluten nu reduc riscul bolilor cardiovasculare, ba chiar pot  conduce la probleme de sanatate, în conditiile în care persoanele care nu consuma gluten au tendinta de a reduce consumul de cereale integrale, alimente corelate cu reducerea riscului de boli cardiovasculare.

„Promovarea unei diete fara gluten in randul persoanelor care nu au boala celiaca (intoleranta la gluten) nu ar trebui incurajata”, concluzionau autorii articolului.
Pentru persoanele care au sensibilitate la consumul de gluten – respectiv nu au boala celiaca, dar au dureri abdominale sau alte probleme in cazul consumului – restrictionarea consumului de gluten este justificata, insa cu precautii, afirma Dr. Andrew T. Chan, profesor asociat la Harvard Medical School din Boston. 

„Este important sa te asiguri ca restrictia de gluten este compensată de un consum corespunzător de cereale integrale care nu contin gluten, deoarece sunt asociate cu un risc mai mic de boli cardiovasculare”, a precizat acesta, pentru Live Science. 
Cercetatorii au impartit participantii in cinci grupe, pe baza cantitatii de gluten consumate, si au descoperit ca grupul care a consumat cel mai mult gluten nu prezinta un risc mai mare de boli cardiovasculare comparativ cu grupul care a consumat cel mai putin gluten.
Acestia au descoperit chiar ca un consum mai mare de gluten pare a fi asociat cu un risc mai redus de boli cardiovasculare. Dar efectul nu este generat de consumul de gluten, ci de cel de cereale integrale.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site web propulsat de WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: