Melasa NU trebuie să devină un biocombustibil

Melasa reprezintă un lichid vâscos, negru, care este produs în urma proceselor de rafinare a trestiei și sfeclei de zahăr. În acest moment, melasa reprezintă o materie primă folosita la scară largă în industria alimentara și cea a furajelor pentru hrana animalelor. În țările din Uniunea Europeană, o regăsim în principal în fabricarea drojdiei, deci, mai ales, în industria panificației și în cea a berii și a vinului, dar se foloseste și la procesul de productie al acidului citric. În cantități mai mici, dar în produse importante din punct de vedere cultural, se folosește ca atare în cofetării, în prepararea biscuiților belgieni și danezi, spre exemplu. Să nu uităm de hrana animalelor, unde melasa este un ingredient principal, cu o mulțime de beneficii pentru industria agricolă.

De ce suntem îngrijorați?

Pentru că, de curând, Uniunea Europeană a propus să încurajeze masiv utilizarea melasei ca  biocombustibil, poziționand-o pe lista materiilor ce pot sta la baza acestora și neglijând faptul că este un aliment. Astfel, prin adoptarea acestor norme, Uniunea Europeană încalcă principiile conform cărora materiile prime cu o valoare adăugată ridicată în alimente și furaje trebuie să fie folosite pentru aceste domenii, în primul rând.

Totodată, melasa este un element a cărui lipsă se simte din ce în ce mai mult în Uniunea Europeană, drept pentru care se importă câte un milion de tone anual. Astfel, o reducere suplimentară a acesteia ar avea urmări drastice, din mai multe puncte de vedere. În primul rând, aproximativ 3.100 de oameni lucrează în procesele de procesare a melasei, iar numărul lor ar scădea drastic. În al doilea rând, ar fi necesare mari importuri de drojdie, ceea ce înseamnă că și în acest sector forța de muncă va fi destabilizată. În cel de-al treilea rând, prețul drojdiei, al tuturor preparatelor care o folosesc, al furajelor pentru animale și, de aici și al cărnii, ar crește simțitor.

Ce soluție propunem?

Grupul Lesaffre crede cu tărie că un ingredient ce este folosit în industria alimentară, umană sau animală, nu ar trebui folosit în industria biocombustibililor. De aceea, susținem inițiativa www.molassesforfood.eu și cerem eliminarea melasei din lista materiilor prime promovate pentru producerea de biocombustibili.

În același timp, amintim fapul că Lesaffre Romania susține, așa cum a susținut tot timpul, orice politici care ajută mediul înconjurător. Așadar, susține și dezvoltarea de biocombustibili din reziduuri și încurajarea folosirii lor, atâta vreme cât alte industrii importante nu au de suferit.

PS. Articolul de mai sus reflectă punctul de vedere al grupului Lessafre, iar conținutul acestuia nu aparține autorilor de pe acest site. Considerăm, totuși, că demersul utilizatorilor de melasă europeni este unul echitabil și corect din punct de vedere al priotirizării utilizării resurselor disponibile la nivel global. Cel puțin, industria de panificație românească nu este capabilă, în acest moment, să transfere în preț costurile suplimentare generate de creșterea prețului materiei prime și a ingredientelor, inclusiv drojdia. Producția românească de pâine, în majoritatea ei, este caracterizată de o valoare adăugată extrem de redusă, iar modul în care se realizează transferul costurilor pe filiera grâu-făină-pâine este total nesustenabil din punct de vedere al conceptului de life cycle assessment (LCA).

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site web propulsat de WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: