Raport USDA: mutații semnificative în destinațiile de export ale grâului românesc

Având în vedere stocurile mari generate în urma recoltei din 2017, USDA estimează că exporturile de grâu din 2017/2018 vor ajunge la 7,1 milioane de tone, ceea ce reprezintă un nou record. Principala destinaţie pentru grâul românesc este Egiptul, care a înghiţit în 2017 1,1 milioane de tone, cu 11,8% mai puţin decât în 2016. În schimb, România a câştigat piaţa Vietnamului care a preluat peste 838 de mii tone de grâu autohton, devenind a doua destinaţie de export. Aceasta în condiţiile în care, în anul 2016, în Vietnam s-au exportat doar 62,6 mii de tone. Tot în 2017, România a trimis primele cantităţi de grâu (647.000 de tone) către Maroc şi şi-a redus exportul către Iordania (627,4 mii tone faţă de 771,9 mii tone în anul agricol 2015-2016).

Raportul USDA estimează că stocurile mari de grâu, rezultate în urma recoltei din anul 2017, vor pune presiune pe capacitatea României de stocare şi pe infrastructura de transport. Traficul de barje agricole pe Dunăre până la portul Constanța a crescut, însă transportul de mărfuri pe uscat rămâne principalul mijloc de livrare a majorității mărfurilor către port. Producția de cereale din România arată un potențial de creștere bun, însă problemele legate de transport și infrastructură amenință competitivitatea agriculturii românești”,  conchide raportul USDA.

Raportul survine în contextul în care majoritatea exportatorilor de la Marea Neagră sunt într-o acerbă căutare de noi piețe pentru exportul cerealelor din producțiile record înregistrate în 2017. Astfel, Rusia încearcă să convingă Arabia Saudită să-şi deschidă piaţa, aflată în creştere rapidă, pentru grâul rusesc. Grâul rusesc nu a putut pătrunde pe piaţa regatului în ultimul deceniu datorită unor reglementări stricte privind calitatea, însă cele două ţări au început recent discuţii de eliminare a interdicţiei. Acesta este ultimul semn al colaborării mai strânse dintre cele două ţări pe pieţele materiilor prime. Se estimeaza că dacă Rusia va putea accesa piața saudită, UE, cel mai mare furnizor al Arabiei Saudite, s-ar putea afla în faţa unei concurenţe puternice

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site web propulsat de WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: