Producătorul mondial de aditivi pentru furaje Nutriad a realizat o cercetare extensivă asupra prezenței micotoxinelor în recolta 2107de porumb a Poloniei. Cercetarea s-a bazat pe prelevarea a 81 de probe de porumb de la fermieri, imediat după recoltare, respectiv din lanțul de producție a furajelor pe bază de porumb. Au fost realizate peste 480 de analize care au urmărit, în principal, prezența a 7 micotoxine, după cum urmează: aflatoxina B1 (AfB1), ochratoxina A (OTA), zearalenona (ZEN), deoxinivalenol (DON), toxina T-2, toxina HT-2 și fumonizine (FUM). Limitele de cuantificare (LOQ) a metodei de testare pentru fiecare micotoxină au fost: AfB1 <1 μg / kg; ZEN <10 μg / kg; DON <50 μg / kg; FUM <50 μg / kg; OTA <0,5 μg / kg; Toxină T-2 + toxină HT2 <20 μg / kg.
Rezultatele au arătat că toate probele de porumb au fost contaminate cu DON și cca 94 % cu ZEN. 72 % din eșantioane au conținut fumonizine Niciuna dintre mostre nu a fost contaminată cu ochratoxina A. Concentrațiile medii ale tuturor micotoxinelor recuperate au fost mai mari decât limitele de cuantificare ale metodelor de analiză, dar sub nivelurile maxime admise de legislația europeană.
Cu toate acestea, concentrația maximă de Toxina T-2 / toxina HT-2 detectată prin acest studiu a fost de 932 μg / kg, care este de câteva ori mai mare decât concentrația maximă recomandată de toxină T-2 în porumb neprelucrat de 200 μg / kg stabilită prin Regulamentul nr. 165/2013 al Comisiei. Cea mai mare concentrație de DON detectată într-una din probe a atins 3510 μg / kg. Concentrația de ZEN (care afectează fertilitatea tuturor speciilor de animale) a atins un maxim de 257 μg / kg, care este mare, în special pentru scroafe și purcei. Așa cum era de așteptat, rezultatele au arătat o concentrație medie semnificativă mare de DON, 1198 pg / kg. Mai multe probe au fost contaminate concomitent cu 2 până la 4 micotoxine, fenomen care poate conduce la interacțiuni sinergice. Concentrația maximă de toxină FUM găsită în una dintre probele de porumb a fost de 4920 μg / kg. A Doar 5% din probe au fost contaminate cu niveluri scăzute de aflatoxină B1. Mai multe eșantioane au fost contaminate cu nivalenol, respectiv cu 3 și 15 acetil-deoxinivalenol, dar acestea nu au fost incluse în raport.
Comparativ cu recoltele anterioare, studiul apreciază că recolta anului 2017 a prezentat o încărcătură medie mai mare de micotoxine decât recoltele din ultimii doi ani și un nivel comparabil cu recolta de porumb a anului 2014.
Raportul integral, inclusiv cu grafice, poate fi consultat aici
Lasă un răspuns