Studiu Rompan: care este în realitate consumul de pâine din Romania

Studiu Rompan, prezentare INDAGRA 2018 (sursa foto REMP)

La începutul acestei luni principala asociație a producătorilor din industria de morărit și panificație (ROMPAN) a prezentat datele preliminare ale unui studiu de piață realizat în colaborare cu GFK Romania, referitor la consumul real și tendințele majore de consum pentru principalele produse de morărit și panificație din țara noastră. Studiul a plecat de la o populație estimată pentru anul 2016 de 18 550 000 de locuitori, respectiv 18 350 000 locuitori pentru anul 2017.  Rezultatele studiului au relevat că consumul de pâine a fost de 1 558 300 de tone în anul 2016, respectiv 1 508 200 în anul 2017, ceea ce ar corespunde unor valori de 84,00, respectiv 82,2 kg/capita/an. Aceste cifre fac parte dintr-o tendință de scădere a consumului de pâine în ultimul deceniu, de la 92 kg/capita pe an, la puțin peste 82 kg/capita/an. Consumul se mentine totuși peste media Uniunii Europene, estimată undeva pe la 78 kg/capita/an.

Se mențin diferențe semnificative între datele oficiale strânse de stat și reprezentate la nivelul indicatorilor statistici calculați de INS și consumul real de pâine. Astfel, raportările Institutului Național de Statistică arată un consum mediu de pâine pe cap de locuitor de 60,8 kg în anul 2016, respectiv 59,6 kg în anul 2017. În opina Rompan diferența dintre cele două cifre ar fi reprezentată de piața de pâine nefiscalizată, estimată la cca 30 % din total.

Conform calculelor Rompan industria de morăit și panificație românească a ajuns la o cifră de afaceri totală de 3 miliarde de euro anual, depășind industria cărnii și devenind astfel cea mai proeminentă ramură a industriei alimentare românești.

Publicitate

Un gând despre „Studiu Rompan: care este în realitate consumul de pâine din Romania

Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site web propulsat de WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: