Egiptul a cumpărat 60 000 de tone de grâu românesc care urmează să fie livrat în perioada 11 – 20 februarie 2019. Informațiile publice arată că cea mai scăzută ofertă de grâu (preț FOB) pentru grâul licitat a fost de 246,4 dolari pe tonă.
Mühlenchemie a pus la punct un preparat enzimatic care creste toleranța la fierbere a pastelor făinoase, mai ales în cazul în care acestea sunt obținute din făinuri de grâu moale cu continut mic de proteină. Preparatul enzimatic inovator (Pastazym PD) este folosit în cantități rezonabile la ameliorarea făinii (cca 40 g/100 kg) și promite prelungirea timpului de fierbere a pastelor până la 20 de minute fără ca acestea să adere unele la altele sau să le fie alterate proprietățile organoleptice.
Cozonacul românesc a fost luat iar la bani mărunți de una dintre asociațiile de consumatori care analizează etichetele produselor disponibile pe piață. Aflăm astfel că acesta conține, în afară de făină, zahăr, drojdie și sare iodată: spărtură de soia, șrot de soia, făină de soia degresată, amidon din porumb, ou praf, pudră de albuș de ou, fibre de cartofi, zer praf, oțet din vin, făină de orz, lapte praf, gluten din grâu, ulei de palmier, ulei de rapiță, enzime, drojdie comprimată, făină de porumb, griș de grâu, pudră de zer, conservanți, coloranți, agenți de îngroșare, agenți de umezire, emulsifianți, corectori de aciditate, stabilizatori.
In Sudan au loc revolte de stradă după ce guvernul local a decis triplarea prețului la pâine (de la 2 la 6 cenți). Opoziția susține că 22 de oameni au fost uciși până astăzi.
Probleme cu pâinea sunt și în Cuba. Din cauza unui deficit de făină o mare parte din sortimentele populare de pâne și produse de patiserie au dispărut de la raft, iar cubanezii se plâng pe rețelele de socializare.
Deși majoritatea am fi tentați să credem ca francezii au cea mai profundă cultură a pâinii se pare că nici nemții nu se lasă mai prejos. Potrivit registrului de specialitate al Institutului German pentru Pâine, în țară există peste 3.200 de tipuri de pâine recunoscute oficial. Mai mult, cultura pâinii germane a fost adăugată oficial de UNESCO în lista patrimoniului cultural imaterial al umanității în 2015.
Bonnie Ohara este o brutăiță autodidactă cu un important background în literatură și artă. Ea a înființat într-o cabană Alchemy Bread Co. o microbrutărie unde coace pâine artizanală folosind făina obținută de la moara cu pietre și drojdii sălbatice. În jurul initiativei ei s-a creat o întreagă comunitate care cumpăra pâinea pe bază de abonament sau în sistem barter. Bonnie Ohara a publicat anul acesta și o carte, Bread Baking for Beginners, care în scurt timp a ajuns pe locul 2 în vânzările de cărți cu tematică gastronomică de pe Amazon. Va prezentăm mai jos un filmuleț realizat la brutăria ei din orașul Modesto (california)
Lasă un răspuns