Intenția este exprimată în răspunsul dat de către Ministerul Agriculturii la interpelarea deputatului de Bihor Gavrilă Ghilea, interpelare care a avut ca obiect majorarea prețului pâinii. Ministerul susține că a dispus controale prin instituțiile din subordinea sa la producătorii din industria de panificație și recunoaște că aceste creșteri exista și sunt corelate cu creșterea tarifelor la combustibili și a costurilor legate de forța de muncă. Totodată, Ministerul susține că analizează implementarea unor măsuri similare altor state europene (și dă de exemplu Franța) care au avut drept scop „limitarea creșterilor exagerate a unor produse de bază”. Ministerul nu doar că analizează luarea unor măsuri, dar s-a și adresat Consiliului Concurenței pentru realizarea unor investigații specifice în vederea stabilirii „unui mediu concurențial normal”. Documentul poate fi consultat aici. Subiectul este analizat detaliat de jurnaliștii de la G4Media într-un articol dedicat.
„Noi am monitorizat creșterile la produsele de panificație. Am constatat că prețul pâinii a crescut la raft cu 15-20%. Prețul franzelei a crescut de la 90 de bani la 1 leu sau de la 1 leu la 1 leu și 15-20 de bani”, a declarat pentru G4Media.ro un oficial din cadrul ministerului Agriculturii.
O intervenție a statului pe piața de morărit și panificatie românească este coerentă logic cu măsurile luate în această lună de Guvern, măsuri menite să plafoneze, de exemplu, prețul energiei electrice și a gazelor. În plus, prețul pâinii a fost întodeauna o obsesie a politicienilor noștri deoarece usurința accesului la acest aliment este intim corelată cu percepția asupra nivelului de trai în inconștientul colectiv al poporului român.
Piața de morărit și panificație din România reprezintă cea mai valoroasă ramură a industriei alimentare autohtone (în termeni de cifră de afaceri) și este greu de anticipat modul efectiv în care statul ar putea să intervină pe ea fără încălcarea legislației naționale și europene în vigoare. În fapt, chiar documentul ministerului sugerează că că nu prea se știe cu ce avem de-a face din moment ce se cere Consiliului Concurenței „stabilirea unui mediu concurențial normal”. Piața de panificație din România este hiperconcurențială și foarte probabil că la o analiză serioasă a efectelor tuturor majorărilor de inputuri asupra prețului produselor finite la producătorii din aceasta, s-ar putea să se constate că este piața care a înglobat cel mai puțin în prețul produselor finite disponibile pe aceasta efectul tuturor majorărilor de pe filieră (grâu, energie electrică, gaze naturale, combustibili și forță de muncă).
Opinia noastră este că intervenția statului pe această filieră nu va avea alt efect decât cel al introducerii unui elefant într-un magazin de porțelanuri: majoritatea afacerilor mici și mijlocii din branșă funcționează la cota de avarie, iar periclitarea veniturilor lor, în contextul avansului formidabil și de nestăvilit al cheltuielilor aflate chiar în sfera de administrare a statului (energia, forța de muncă, impozite și taxe) le va duce, cu certitudine, către faliment. Astfel, piața poate că se va îndrepta către climatul de normalitate pe care și-l doresc oficialitățile.
Deși fără legătură cu subiectul, va reamintim că luna aceasta sunt zbateri legate de prețul pâinii sau accesul la ea în multe țări din lume: în Sudan avem zeci de morți după ce guvernul a hotărât triplarea prețului pâinii, în Cuba, din cauza unei penurii de făină, pâinea preferată a cubanezilor lipsește de la raft, iar în Israel, după negocieri intense cu producătorii din panificație, Guvernul a acceptat o creștere cu 3,4 % a prețului acestor produse, în contextul unei nervozități sociale din ce în ce mai ample legate de inflație și nivelul de trai.
Lasă un răspuns