Guvernul a publicat prelungirea taxării inverse la cereale până în 2022

Guvernul a prelungit prin Ordonanță de Urgență termenul până la care se va aplica taxarea inversă la TVA aferent livrării de cereale și plante tehnice. Măsura era prevăzută să fie luată încă de la mijlocul lunii decembrie, dar a fost amânată în contextul modificărilor fiscale necesare finanțării bugetului pe anul viitor. Noua dată limită până la care se va face taxarea inversă este 30 iunie 2022. Taxarea inversă la cereale se aplică în țara noastră din 2011 și a fost prelungită succesiv prin diverse acte normative. Ea a fost o măsură cerută de operatorii din industrie în vederea reducerii evaziunii fiscale și concurenței neloiale pe filierele agroalimentare.

Desi măsura nu a fost agreată inițial de Comisia Europeană (de unde și termenele limită de aplicare), Consiliul pentru Afaceri Economice și Financiare al Consiliului Uniunii Europene (ECOFIN) a hotărât recent că statele membre UE „cel mai grav afectate de frauda în materie de TVA” vor putea aplica, până la 30 iunie 2022, în condiții tehnice foarte stricte (pentru livrări de bunuri și servicii cu valoare mai mare de 17 500 euro), mecanismul de taxare inversă generalizată pentru operațiunile locale (transferarea răspunderii pentru plata TVA din sarcina furnizorului sau a prestatorului în cea a clientului). Un prim proiect pilot privind generalizarea taxării inverse în materie de TVA are loc în Cehia, funcție de rezultatele acestuia, la acest mecanism putând să adere și alte state. Actualul ministru de finanțe a declarat în urmă cu ceva timp că ” implementarea mecanismului generalizat de taxare inversă a TVA poate contribui semnificativ la reducerea incidenţei fraudelor în domeniul TVA şi la creşterea gradului de conformare. În unele situaţii, decalajul TVA este atât de mare, încât acest mecanism este printre puţinele opţiuni de politică fiscală care ar putea genera rezultate pe termen mediu”.

Ordonanța prevede și măsuri de restrângere a domeniilor de activitate în care pot fi angajați zilieri: agricultură, vânătoare şi servicii anexe – diviziunea 01, silvicultură, cu excepţia exploatări forestiere – diviziunea 02, respectiv pescuit şi acvacultură – diviziunea 03.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site web propulsat de WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: