Câteva știri interesante pe scurt

Un studiu realizat pe aproape 90 000 de persoane din Japonia sugerează că aportul crescut de proteine din dietă ar putea fi corelat pozitiv cu riscul de hipertensiune arterială. Chestiunea e importantă deoarece ar putea distruge câteva mituri legate de diete, mai ales că dieta proteică este una dintre cele mai facile căi de a slăbi. Când vinde vorba de kilograme, ceea ce dispare într-un timp scurt se transformă în probleme pe termen lung. Alt studiu (realizat pe 5431 bărbați și 2101 femei, urmăriți pe parcursul a doi ani) arată niște lucruri „formidabile”, pe care le bănuiam deja: creșterea indicelui de masă corporală și a dimensiunii taliei reprezintă criterii de prognostic pentru instalarea sindromului metabolic.

Creșterea prețului grâului de anul trecut a fost puțin anticipată, chiar și de profesioniștii acestei piețe. O evoluție surprinzătoare a fost și pentru industria de morărit și panificație din țara care în ultimii ani a devenit unul dintre cei mai mari exportatori de grâu din lume: Rusia. Deși doar 20 % din grâul produs în țară este utilizat în industria de morărit și panificație, prețul făinii de grâu a crescut din decembrie 2018 până acum cu 500 de ruble pe tonă (cca 2,6 %). Am făcut calculele: rușii au ajuns să plătească pe făina de grău cam 1205 lei/tona (inclusiv TVA). Deși trăiesc cam aceleași condiții de evoluție a prețurilor la materiile prime morarii români nu au reușit această performanță. Probabil că lumea s-a întors cu fundul în sus: rușii nu se mai tem de Lubianka, dar românii au ajuns să se teamă foarte tare de discursurile politicienilor despre „lăcomie”.

Topul celor mai mari exportatori de produse agroalimentare pe primele 10 luni din 2018 este dominat, în ordine, de Nidera, ADM, Ameropa și Cargill. Singurul trader autohton, Comcereal Dolj, este în acest top, abia pe locul 12.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site web propulsat de WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: