Câteva știri în legătură cu încărcătura microbiană a grâului și făinii

Sarabanda retragerilor de făina pe piața Nord-Americană continuă. Este vorba tot de contaminare cu bacterii (Salmonella sp.) într-o făină produsă de General Mills. Legislația noastră sanitar-veterinară continuă să vâneze drojdii și mucegaiuri.

În aceiasi notă, Bill Marler, unul dintre cei mai cunoscuți experti în intoxicații alimentare din Statele Unite pune pe primul loc în rândul alimentelor capabile să producă toxinfecții alimentare, aluatul. El amintește că în ultimii ani peste 63 de persoane au contractat infecții cu E. coli producătoare de sindrom hemolitic uremic după cea au mâncat sau au manipulat aluat de făină de grâu. El recomandă spălarea pe mâini sau dezinfectarea acestora imediat după ce manipularea acestuia s-a încheiat. Pe lista lui Marles se află și alte produse alimentare care se consumă minim procesate sau crude: apa netratată ăși nefiltrată, semințele germinate, carnea gătită în sânge, stridiile, sucurile proaspete de fructe etc.

O soluție pentru controlul microorganismelor în procesul de măciniș ar fi adăugarea de clor sau acid lactic în apa de umectare a grâului. Solutia e facilă și nu presupune adaptări costisitoare ale procesului de condiționare a grâului. Totuși, clorinarea este incompatibilă cu majoritatea sistemelor de umectare automată a gâului, deoarece clorul atacă componentele metalice ale instalatiei. Adaugarea de acid lactic ar permite reducerea încărcăturii microbiene cu 2-3 log (de 100 – 1000 de ori) susține unul dintre managerii de vânzări de la Corbion (printre cei mai mari producători de acid lactic și derivate ale fermentației lactice din lume).

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site web propulsat de WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: