Chopin a pus la punct un protocol rapid de evaluare a calității grâului la recepție bazat pe Mixolab

Una din marile probleme la recepția grâului în mori este interpretarea analizelor rapide care se fac în laborator și evaluarea, pe baza acestora, a potențialului de panificație. În multe situații, aceste analize prezintă o corelare slabă cu parametri care ne interesează în primul rând, așa cum este parametrul alveografic W. Testul alveografic efectiv, care se efectuează pe un eșantion de făină, necesită mai întâi o etapă de condiționare și măcinare a grâului. În total, această procedură de analiză necesită aproximativ 29 ore. Această întârziere nu este compatibilă cu nevoile analizei la recepție în timpul perioadei de recoltare. Pentru a rezolva problema, Chopin Technologies a început să lucreze din 2014 împreună cu
cu distribuitorul Chopin din Turcia ABP și compania Alaybeyi GIDA (Konya) la elaborarea unei soluții.

Soluția tehnică identificată este un test reologic de 8 minute, efectuat cu Mixolab 2. Protocolul este numit WiXO. Testul se efectuează cu hidratare constantă, direct pe grâu măcinat, pentru a atinge obiectivul de rapiditate esențial pentru această metodă alternativă. Procedura completă, de la primirea probei la obținerea rezultatului (măcinare, măsurare umiditate, cântărire, analiză WiXO), necesită mai puțin de 15 minute. La baza protocolului stau mai mult de 350 de probe de grâu, din 3 ani de recoltare, analizate prin metoda de referință alveografică (ISO 27971-2015) și, în paralel, conform protocolului WIXO. Baza de date generată a fost analizată cu instrumentul statistic MiniTab®. În figura de mai jos este prezentată o curbă tipică obținută prin testarea unui eșantion de grâu măcinat cu protocolul WiXO. Există două faze distincte: primele 4 minute de frământare la 80 rpm pentru a dezvolta aluatul, apoi o creștere la 240 rpm în ultimele 4 minute pentru a testa rezistența rețelei de gluten.

Curba mixolabică reprezentativă pentru protocolul WIXO (sursa: http://www.chopin.fr)

Figura de mai jos prezintă rezultatele obținute prin compararea parametrului de predicție W după analiza WiXO cu valoarea reală măsurată W cu standardul ISO 27971-2,015. Pentru cele 307 de eșantioane utilizate în timpul dezvoltării, intervalul este [36-545], coeficientul de corelare (r²) este 0,74 iar diferența medie cu referința este de 36 de puncte. Pentru cele 52 de eșantioane utilizate pentru validare, intervalul este [64-501], coeficientul de corelare (r²) este 0,77, iar diferența medie cu referința este de 39 de puncte.

Relația dintre W real (determinat alveografic) și W estimat din parametrii protocolului WIXO (sursa: http://www.chopin.fr)

Prin urmare, rezultatele arată că 2/3 din eșantioane sunt prevăzute în limita incertitudinii metodei de referință, ceea ce reprezintă o performanță foarte bună pentru o metodă alternativă.

Protocolul WIXO promite inclusiv estimări rezonabile și a parametrilor alveografici Rezistență (P), Extensibilitate (L) și Indice de elasticitate (Ie). Mai multe informații sunt disponibile pe site-ul producătorului.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site web propulsat de WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: