Având în vedere tendințele actuale, impactul pe care obținerea unui produs alimentar îl are asupra mediului ar putea deveni, în viitorul apropiat, un element cheie în decizia consumatorilor pentru achiziționarea unui anumit produs în detrimentul altuia. Amprenta de carbon a produselor alimentare, bazată pe evaluări independente, ar putea chiar deveni una din informațiile pe care producătorii vor fi obligați să o furnizeze pe etichete, alături de elementele obligatorii precum: lista de ingrediente, cantitate netă, valoare nutrițională și energetică etc.
În acest context, ne-am putea întreba și noi: cât costă mediul înconjurător obținerea unei tone de făină? Răspunsul nu este ușor de dat deoarece făina nu apare dintr-un neant metafizic, ci se află la capătul unui lanț de procese în care sunt incluse: obținerea materiei prime, ingredientelor și ambalajelor, precum și a tuturor proceselor logistice asociate acestora. Pentru o evaluare corectă ar trebui să înglobăm în acest impact efectele separate ale tuturor produselor și proceselor, asociate obținerii făinii, situate în aval de momentul recepției acesteia la client.
Analiza asta complicată a fost făcută de Energy Experts International B.V la solicitarea European Flour Millers. Rezultatele arată că pentru obținerea unei tone de făină se consumă pe întreaga filieră cca 19000 MJ/t (5278 kwh). Această cantitate de energie este echivalentă cu aproximativ 1800 de kg de dioxid de carbon. Având în vedere că făina furnizează cca 1400 kj/100 g, echivalentul energetic al unei tone de făina (14000 MJ sau 3889 kwh) este net inferior cantității globale de energie consumate.
Din cei 5278 kwh cheltuiți pentru obținerea unei tone de făină, operațiunile care au loc în moară sau legate de aceasta reprezintă cca 10 -12 % din întreaga cantitate. Măcinișul efectiv are o pondere de 2 -7 % la totalul cheltuielilor energetice de pe filieră. Datele din literatură sugerează ca pe filiera grau-faina-paine majoritatea consumurilor energetice sunt cantonate catre extreme (la nivelul fitotehniilor si logisticii legate de depozitare si transportul catre moara, respectiv la nivelul tehnologiilor de fabricatie a painii si logisticii asociate pana la consumator).
În ciuda acestui fapt, moara nu este un consumator mic de energie: La nivelul intregii Uniuni Europene consumul de energie asociat macinisului graului are o valoare cuprinsa intre 103 si 337 milioane euro (2,9 – 9,3 tona/faina, respectiv 0,7 – 2,2 % din cifra de afaceri a domeniului). La nivel global consumul total de energie al morilor de grâu este estimat la 37,5 miliarde KW/h, reprezentand 0,2 % din consumul total de energie electrică al lumii. La nivelul morilor din România consumul actual mediu este estimat la 80 – 100 kWh* pe tona de grâu măcinat, ceea ce înseamnă că la o cantitate de 3,5 milioane de tone măcinate se consumă anual circa 300 milioane kWh energie electrică (Nazaru Ana Maria, 2011).
*Consumul specific in mori poate fi foarte variabil in functie de complexitatea sistemelor tehnologice utilizate (factori care influenteaza semnificativ procesul sunt: consumul de aer comprimat, marimea retelei de transport pneumatic, gradul de automatizare a proceselor etc)
Lasă un răspuns