Tratamente termice pentru controlul infestării în mori

Tratamentele termice pentru controlul infestării în mori sunt o alternativă ecologică  eficientă la tratamentele cu fosfină. Acestea presupun încălzirea morii la temperaturi cuprinse între 50 și 60 de grade Celsius și menținerea acestora un anumit interval de timp (cca 2 zile). Pentru că nu presupune utilizarea pesticidelor care ar putea contamina ulterior produsele vehiculate pe fluxul tehnologic al morii, această metodă câștigă din ce în ce mai mult teren în preferințele morarilor. În plus, tratamentul termic presupune un număr mai mic de lucrări de dezasamblare a componentelor fluxului tehnologic (utilaje, conducte, silozuri de stocare etc)  în raport cu dezinsecția clasică. Accesul căldurii este mai facil in zone ale morii în care pesticidele nu pot ajunge, iar operațiunea se realizează într-un timp semnificativ mai redus decât în cazul utilizării fosfinei. Căldura este eficientă pentru combaterea tuturor stadiilor de dezvoltare ale insectelor (inclusiv ou), are caracter neselectiv (acționează cu aceiași eficiență asupra tuturor speciilor), în timp ce pesticidele clasice, nu.

Dezinsectia termică permite identificarea  cuiburilor de infestare din zonele greu accesibile pe seama rutelor de migrare ale insectelor provocate de stressul termic. Acest lucru permite generarea unui „pattern” care permite în viitor direcționarea mai precisă a acțiunilor de dezinsecție clasice din mori (cele care au loc lunar sau periodic, bazate pe tratamente clasice). Dezinsecția termică prin reducerea activității apei din moară pe o perioadă relativ lungă are și un important efect antimicrobian.

Tratamentul termic nu este o „găselniță” nouă. El se face încă de la începutul secolului trecut  (anul 1900) în SUA, iar eficiența lui a fost confirmată în timp. Interesul tot mai larg pentru această metodă se datorează atât presiunii consumatorilor pentru limitarea folosirii pesticidelor, cât și creșterii toleranței insectelor la substanțele chimice. De asemenea, spre deosebire de fosfină, a căror tratamente repetate în timp au o actiune corozivă asupra echipamentelor și instalațiilor electrice, utilizarea temperaturii permite reducerea costurilor de mentenanță a morii pe termen lung.

Operatiunea de dezinsectie termică  în sine trebuie organizată în funcție de volumul spațiilor de productie și de stocare supuse dezinsecției. Ea presupune folosirea de ventilatoare și radiatoare cu consum semnificativ de energie sau acolo unde acest lucru nu este posibil, de generatoare termice pe bază de combustibili fosili.

În România, singura firmă de profil care oferă astfel de operațiuni este Axiven Pest Control.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site web propulsat de WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: