A apărut și pâinea cu canabis

Se pare că trăim vremuri suficient de interesante pentru a spune și despre făina de grâu că „suportă orice” precum hârtia. Un brutar evreu belgian a lansat pe piață, pentru consum de masă, pâinea cu canabis. Cannabread are gustul și mirosul plantei, dar efectele psihoactive lipsesc. Aluatul din care este produs pâinea se obține prin adaos de 15 % semințe de canabis. Nivelul de tetra-hidro-canabinol (THC), este suficient de redus pentru ca produsul obținut astfel să nu încalce legislația belgiană și să poată fi comercializat „la liber”. Acest lucru se explică prin faptul că THC este prezent preponderent în frunze și în mugurii plantei de cânepă indiană, mai puțin în semințe.

Pâinea va fi disponibilă la raft inclusiv în supermarketurile din Belgia și este promovată ca o sursă de minerale, vitamina E, Omega 3 și 6, fibre, caroten și magneziu.

Denumirea pâinii ascunde și un mic joc de cuvinte care satisface sentimentele de apartenență la civilizația iudaică a inventatorului ei. Cannabread face trimitere la Canaan, una dintre obsesiile geografice ale Bibliei și implicit, al poporului evreu. Așa cum Canaan a fost țara promisă, pâinea cu canabis pare a fi un mod de a găsi, ca adulți, țara promisă de gusturile copilăriei.

Există însă și căi mai subtile de a introduce canabinoizi în pâine. La începutul acestui an cercetătorii au reușit să modifice genetic drojdia de bere (Saccharomyces cerevisiae) astfel încât să transforme galactoza în THC. Drojdia respectivă poate fi folosită pentru producerea de canabidiol, un compus cu importante aplicații terapeutice (reducerea anxietății și a durerii). Cercetări aflate în curs au în vedere utilizarea altor precursori decât glucidele pentru obținerea acestor substanțe. Obtinerea pe cale fermentativă a acestor substanțe are o amprentă ecologică semnificativ mai mică decât cultivarea convențională a cânepei indiene, plantă care necesită cantităti mari de apă și energie.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site web propulsat de WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: