
monedă tipică pentru Vasilopita (sursa: Wikipedia)
Vasilopita este o pâine ceremonială legată de anul nou și sfântul Vasile din bucătăria grecească. Ea seamana mai degrabă cu un chec sau cozonac. Nu există o rețetă unică pentru acest produs, existând o mulțime de variații locale. O monedă este introdusă în această pâine înainte de coacere. La miezul nopții de anul nou pe pâine este gravată cu un cuțit o cruce. Apoi, se oferă câte o felie din ea fiecărui membru al familiei și fiecărui vizitator prezent la masa respectivă în ordinea invers cronologică a vârstei. Se spune că persoana care va nimeri felia de pâine în care se găsește moneda va fi norocos și protejat tot anul.
Vasilopita este asociată cu o întâmplare din viața sfântului Vasile. Se spune că la unul dintre asediile Cesareei Sf. Vasile ar fi trebuit să strângă obiecte de preț pentru a plăti inamicului ridicarea asediului asupra cetății. Toți locuitorii orașului au participat la colecta publică, fiecare aducând cele mai de preț obiecte: aur, bijuterii, bani. Dupa ce asediul a fost ridicat, auzind poestea, inamicii au fost atât de impresionați de solidaritatea colectivă a locuitorilor cetății că au renunțat să mai ridice taxa datorată. Sf. Vasile s-a aflat în situația în care a trebuit să restituie locuitorilor bunurile cu care aceștia au participat la colectă. Însă nimeni nu mai știa care și ce anume dăduse. Pentru că Sf. Vasile era mai inspirat decât Guvernul României cu banii din colecta pentru Cumințenia Pământului a hotărât să pună toate obiectele strânse într-un aluat mare pe care l-a copt și din care a oferit ulterior fiecărui locuitor al cetății câte o bucată. Legenda spune că grație intervenției divine fiecare locuitor a primit în bucata de pâine excact obiectele cu care a participat la colectă.

În Serbia, Česnica o pâine care contine o monedă, obicei similar pitei grecești se consumă în jurul datei de 7 ianuarie (de Crăciun, pe rit vechi). Și în Bulgaria există un astfel de obicei, tot de Crăciun, când se coace o pâine cu miere denumită Koledna pitka.

Și la alte popoare se introduc monede de anul nou în produse specifice: la chinezi în galuște, iar la englezi în budinca de Crăciun
Ca ingrediente Vasilopita necesită: 200 – 250 grame de unt, 500 grame de zahar, 5 oua mari, 30 ml de apa, 2 lingurițe de esență de vanilie, 450 grame de făină, 1 linguriță de praf de copt, o jumătate de cană de fulgi de migdale, 2 lingurițe de susan și bineînțeles, moneda. Toate ingredientele trebuie să fie uniformizate termic, adică să aibă temperatura camerei.
Untul și zahărul se introduc într-un castron mare și se amestecă la viteză medie cu un mixer electric până când resultă un amestec omogen. Se adaugă pe rând galbenușurile de la 3 ouă (și se pun deoparte albușurile), amestecând cu viteză medie cu mixerul, apoi se adaugă, pe rând cele două ouă integrale rămase și se continuă mixarea până când toată compoziția este perfect omogenă.
Se cerne făina într-un bol mare, se adaugă praful de copt. Apoi acestea se adaugă la compozitia cu unt amestecând încet până când se omogenizează cu aceasta. Cele trei albușuri se bat spumă, iar apoi se adaugă peste compoziția de mai sus, întinzându-le cu o spatula de silicon. Se unge o tavă rotundă cu puțin ulei sau unt si se adaugă în ea compozitia de mai sus și moneda. Se uniformizează compozitia în tavă, apoi se presară peste ea fulgii de migdale și semințele de susan. Se coace la 170 – 180 de grade Celsius cca 60 -70 de minute. Nu deschideți cuptorul până când produsul nu este bine copt, iar la sfârșit testați eficiența coacerii introducând o scobitoare în pâine si verificați dacă aceasta iese din ea curată.
O variantă a rețetei de Vasilopita (care seamănă mai mult cu rețeta pentru cozonac) cu toate procedurile cap-coadă poate fi urmărită și în videoclipul de mai jos:
Pentru că este ultimul articol de anul acesta le transmitem tuturor cititorilor noștri un călduros La mulți ani! Sperăm că anul 2020 ne va aduce tuturor îndeplinirea tuturor năzuințelor noastre, pace, prosperitate și sănătate!
Lasă un răspuns