Recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii cu privire la prevenirea infectarii cu COVID 19 la locul de munca

Cum se transmite COVID 19:

Când cineva infectat cu COVID-19 tuseste sau expiră eliberează picături de lichid infectat. Cele mai multe dintre acestea cad pe suprafețele și obiectele din apropiere – cum ar fi birourile, mesele sau telefoanele. Oamenii se pot infecta cu COVID-19 prin atingerea suprafețelor sau obiectelor contaminate – și apoi atingerea ochilor, nasului sau gurii.

Dacă stationati la mai putin de un metru de o persoană cu COVID-19, va puteti infecta deoarece respirati intr-o zona in care aerosoli expirati de persoana contaminata se pot afla in suspensie in aer. 

Practic, COVID-19 se răspândește într-un mod similar cu gripa. Majoritatea persoanelor infectate cu COVID-19 prezintă simptome ușoare și se recuperează rapid. Cu toate acestea, anumiti oameni experimenteaza simptome mult mai grave si pot necesita ingrijire spitaliceasca. Riscul de boli grave crește odată cu vârsta: persoanele de peste 40 de ani par a fi mai vulnerabil decât cei sub 40 de ani. Persoanele cu sistem imunitar slăbit și persoanele cu afecțiuni precum diabetul, bolile cardiace și pulmonare sunt, de asemenea, mai vulnerabile la complicatii grave.

Prevenirea transmiterii la locul de munca:

Măsurile de mai jos implica oricum costuri mai reduse decat cele generate de aparitia unei eventuale contaminari cu coronavirus a mediului de lucru si vor ajuta la prevenirea răspândirii tuturor tipurilor de infecții la locul de muncă,  asa cum sunt răcelile, gripele, enterocolite etc.

Angajatorii ar trebui să implementeze aceste masuri acum, chiar dacă COVID-19 nu a ajuns în comunitățile unde acestia operează. Ele pot reduce zilele de lucru pierdute din cauza bolii și pot opri sau încetini răspândirea  COVID-19 chiar dacă acest ajunge la unul dintre angajatii lor:

• Asigurați-vă că locurile de muncă sunt curate și igienice: Suprafețele (de exemplu, pupitre, mese, biorouri) și obiecte (de exemplu telefoane, tastaturi) trebuie șterse cu dezinfectant în mod regulat. De ce? Deoarece contaminarea de pe suprafețele atinse de angajați și clienți este una dintre principalele moduri prin care se răspândește COVID-19.

Promovati spălarea periodică și completă a mâinilor de către angajați, contractori și clienți: puneți dozatoarele de dezinfectanti pentru maini în zone usor accesibile din jurul locului de muncă. Asigurati-va ca aceste dispensere sunt reumplute în mod regulat.  Afișați anunturi si instructiuni care promovează spălarea mâinilor. Combinați acest lucru cu alte măsuri de comunicare, precum oferirea de îndrumări din partea ofițerilor de securitate și sănătate în muncă, informari la sedintele de lucru, prin intranet etc.  Asigurați-vă că personalul, antreprenorii și clienții au acces la locurile unde pot sa-si spele  mâinile cu apă și săpun.

• Promovați o igienă respiratorie bună la locul de muncă: afișati anunturi care promovează igiena respiratorie. Combinați acest lucru cu alte forme de comunicare, de tipul celor amintite mai sus. Asigurați-vă că măștile de față și / sau servetelele de hârtie sunt disponibile la locurile de muncă pentru toti angajatii care manifesta simptome tipice de raceala ( secretii nazale sau tuse), împreună cu pubele închise pentru depozitarea igienica a materialelor folosite.

o De ce? Deoarece o igienă respiratorie bună împiedică răspândirea COVID-19

• Sfătuiți angajații și contractanții să consulte recomandarile de călătorie ale autoritatilor  înainte de a merge în călătorii de afaceri

Daca virusul COVID-19 a ajuns in comunitatea dumneavoastra informati-va angajații, contractorii și clienții că, oricine are chiar o tuse ușoară sau febră de grad scăzut (37,3 C sau mai mult) trebuie să rămână acasă. De asemenea, ar trebui să stea acasă (sau să lucreze de acasă) toti cei care urmeaza tratamente cu substante capabile sa mascheze semnele infectiei (medicamente, cum ar fi paracetamolul / acetaminofenul, ibuprofenul sau aspirina)

Evitați să trimiteți angajați care pot avea un risc mai mare de îmbolnăvire gravă (de exemplu, cei în vârstă, cei cu afecțiuni medicale precum diabet, boli de inimă și plămâni etc ) în zonele unde se răspândește COVID-19.

Asigurați-vă că toate persoanele care călătoresc în locații care raportează COVID-19 sunt informate de către un profesionist calificat cu masurile de autoprotectie necesare. Luați în considerare ca acestia sa aiba in permanenta la ei sticle mici cu dezinfectant (sub 100 ml) pe baza de alcool pentru a se putea dezinfecta pe maini de cate ori este nevoie.

• În timpul călătoriei: incurajați angajații să se spele pe mâini în mod regulat și să stea la cel puțin un metru distanță de oameni care tusesc sau strănuta. Asigurați-vă că angajații știu ce să facă și pe cine să contacteze dacă se simt rău în timpul călătoriei. Asigurați-vă că angajații dvs. respectă instrucțiunile autorităților locale acolo unde călătoresc. Dacă, de exemplu, li se spune să nu meargă undeva, sau sa participle la adunari cu numar mare de participanti, ei trebuie sa urmeze intocmai aceste lucruri.

• Când dumneavoastră sau angajații dvs. reveniți din călătoria dintr-o zona cu cazuri de COVID 19 trebuie sa va monitorizati  pentru simptome timp de 14 zile și sa va luati temperatura de două ori pe zi. Dacă dezvoltati chiar o tuse ușoară sau febră de grad scăzut (adică o temperatură de 37,3 C sau mai mult) trebuie să ramaneti acasă și să va auto-izolati. Aceasta înseamnă evitarea contactului strâns (un metru sau mai aproape) cu alte persoane, inclusiv cu membrii familiei. De asemenea, ar trebui să telefonati catre autoritatile de sanatate publica, oferindu-le detalii despre călătoriile recente și simptomele aparute.

Pregătirea afacerii dvs. în cazul COVID-19 ajunge în comunitatea dvs.

• Dezvoltați un plan cu ce trebuie să faceți dacă cineva se îmbolnăvește sau exista suspiciunea de infectie cu COVID-19 la unul dintre angajati

o Planul ar trebui să acopere plasarea persoanei bolnave într-o cameră sau zonă în care este izolata de alți angajati de la locul de muncă, limitând numărul de persoane care au contact cu aceasta și contactând autoritățile locale de sănătate.

o Luați în considerare cum să identificați persoanele care au fost expuse riscului și să le susțineți, inclusiv moral, evitand orice forma de stigmatizare și discriminare la locul de muncă. Aceasta ar putea include persoane care au a călătorit recent într-o zonă de cu numar mare de cazuri sau persoane care au un risc mai mare dea dezvolta boli grave in cazul infectarii (de exemplu, diabet, boli de inimă și plămâni, vârstă înaintată).

o Transmiteti autorității locale de sănătate publică că dezvoltați planul și solicitați contribuția acestora.  Promovați în mod regulat comunicarea electronica în întreaga organizație. Dacă există un focar de COVID-19 în zona dumneavoastră autoritățile sanitare comunitare pot sfătui oamenii să evite transportul public și  locurile aglomerate

• Dezvoltați un plan de urgență și de continuitate a afacerilor pentru situatia aparitiei unui focar în comunitățile în care operati. Planul vă va ajuta să vă pregătiți organizația și pentru viitoare alte urgențe de sănătate

o Planul ar trebui să abordeze modul de menținere a activității dvs., chiar dacă un număr semnificativ  de angajați, contractori și furnizori nu pot veni la locul dvs. de activitate din cauza restricțiilor locale de călătorie sau din cauza faptului că sunt bolnavi.

o Comunicați angajaților și contractanților despre plan și asigurați-vă că acestea sunt conștiente de ceea ce trebuie să facă – sau nu. Subliniati toate elementele cheie, precum necesitatea ca acestia sa ramana acasa deca dezvolta simptome sau au fost nevoiti sa ia medicamente care mascheaza simptomele. Asigurati-va ca planul dvs. protejeaza sanatatea mentala si emotionala a angajatilor in situatia aparitiei unui caz de infectare cu Covid-19 si ca minimizeaza potentialele consecintele sociale negative ale acestuia.

Cereti indrumari autoritatilor sanitare locale pentru imbunatatirea planului respective prin includerea de recomandari specifice.

Masurile prezentate de noi aici sunt expuse in urmatorul document disponibil pe site-ul OMS.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site web propulsat de WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: