Criză de dezinfectanți pentru industria alimentară. Ce soluții avem?

Toți cei care lucrăm în domeniul industriei alimentare și suntem responsabili pentru menținerea unui mediu igienic al infrastructurii de lucru ne lovim în aceste zile de o lipsă totală a mijloacelor de dezinfectare a facilităților și chiar a personalului. În plus, ne confruntăm cu o creștere nesimțită a prețurilor pentru tot ceea ce înseamnă substanțe sau materiale elementare de protecție. Peste toate acestea suntem martorii unei dezinformări uriașe și sistematice cu privire la eficacitatea măsurilor de prevenție pe care trebuie să le gândim.

Acesta este motivul pentru care, apelând exclusiv la surse oficiale din domeniul public, m-am gândit să fac o sinteză a principalelor soluții de prevenție pe care le avem, folosind substanțe la care încă mai avem acces.

Trebuie să precizăm din start că nu există studii suficiente pentru a sti care este eficiența exactă a dezinfectanților asupra lui SARS-CoV-2 sau COVID – 19 cum i se mai spune. Strategiile actuale se bazează pe experiența acumulată în lupta cu celelalte tipuri de coronavirusuri cu care ne-am confruntat și cu care acesta împărtășește o mulțime de similitudini bio-chimice.

Etanolul (inclusiv ăla din spirtul medicinal care-i face pe doctori să spună numi tâmpenii):

Pentru a fi eficiente soluțiile de alcool etilic trebuie să fie mai mari de 70 %. Prin urmare, ignorați inclusiv opiniile medicale publicate astăzi pe Hotnews sau declarațiile de ieri ale domnului Cercel despre spirtul medicinal. Aveți grijă doar la concentrația acestuia, să fie de cel puțin 70 %. Nu stiu de ce medicii au simtit nevoia sa afirme ca alcoolul etilic este ineficient in lupta cu coronavirusul si ce au avut in vedere efectiv, dar alcoolul etilic este in capul listei publicate de Centrul European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor in ceea ce priveste potentialii dezinfectanti care pot fi utilizati pentru dezinfectia facilitatilor in lupta cu coronavirusul. Este adevarat, eficienta impotriva virusurilor este o functie a contactului dintre acesta si suprafetele potential contaminate (cel putin 20 – 30 de secunde), dar acest aspect este valabil pentru toate biocidele. Medicii nostri ar trebui sa aiba in vedere cand fac astfel de declarații că alcoolul etilic este oricum mai bun decât nimic și să se informeze temeinic atunci când aruncă pe piață afirmații fără suport științific real. Virușii sunt oricum greu de ucis de către toate biocidele pentru că nu au metabolism și sunt protejate de o anvelopă proteică superrezistentă la atacul agenților chimici, tocmai de aceea eficiența dezinfectanților este dependentă de tipul de contact. Prin urmare, considerați că etanolul peste 70 % este eficient. O lucrare recentă a arătat că alcoolul etilic 70 % (timp de contact 1 minut) a fost chiar mai eficient decât soluția de 0,06 % hipoclorit de sodiu impotriva a două coronavirusuri (virusul hepatitei la soarece si virusul gastroenteritei transmisibile).

Hipocloritul de sodiu

Studiile au arătat că acesta este eficient pentru distrugerea coronavirusurilor în concentrații de 0,1 – 0,5 %, la timpi de contact de 5 minute. Trebuie să aveți în vedere totuși că acesta este un produs coroziv și se pretează mai degrabă pentru dezinfectarea pardoselilor, pereților și a instrumentarului de natură anorganică. În general, hipocloritul de sodiu este disponibil pe piață în concentrații de 12,5 %, deci pregătiți-vă să faceți niște calcule pentru a face diluții. Pentru o dezinfecție dură a toaletelor și pardoselilor puteți folosi și concentrații de 4 %, caz în care trebuie să puneți cam 400 ml de hipoclorit de sodiu 12,5 % la 10 litri de apă. Atenție, concentrațiile mari eliberează clor, deci personalul care aplică aceste soluții trebuie să poarte echipament de protecție adecvat, iar spațiile respective trebuiesc bine ventilate și aerisite la darea lor în folosință.

Alcoolul izopropilic

Il aveti probabil pe la atelierul tehnic sau il puteti procura lejer la preturi acceptabile pentru ca lumea nu s-a prins încă de valoarea lui ca dezinfectant. Desigur, trebuie sa fie de puritate foarte mare (peste 99 %), dar poate fi folosit pentru prepararea de solutii dezinfectante in combinatie cu alcoolul etilic. Solutiile recomandate in documentul oficial sunt de cel putin 50 %, dar majoritatea dezinfectantilor de pe piata contin in jur de 70 – 75 % alcool izopropilic. Poate fi folosit si pentru prepararea de solutii dezinfectante in combinatie cu etanolul, dar concentratiile respective nu ar trebui sa depaseasca 75 % pentru a nu deshidrata foarte tare pielea, atunci cand il folosim ca dezinfectant de maini.

Restul dezinfectantilor din document sunt mai greu de procurat sau inutilizabili in industria noastră. Nu am nici o speranta sa-i gasiti pe undeva în momente ca astea. Oricum, trebuie să rețineți că dezinfectanții sunt produse biocide, adică ne fac rău inclusiv nouă și trebuie să-i folosiți cu grijă. Ideal ar fi să-i procurați gata de utilizat din zone profesionale. Apelați la specialiști acolo unde nu aveți competența necesară pentru a prepara sau utiliza soluții și țineți în permanență la îndemână fișele tehnice de securitate.

Documentul la care am facut referire poate fi consultat aici:

Dă clic pentru a accesa coronavirus-SARS-CoV-2-guidance-environmental-cleaning-non-healthcare-facilities.pdf

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site web propulsat de WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: