VARICELA a fost unul dintre cei mai mari ucigași din istoria omenirii. Epidemiologii cred că numai în ultimele sute de ani a ucis cel puțin o jumătate de miliard de oameni. Dacă adăugăm la aceast număr și supraviețuitorii mutilați pe viață de trecerea prin boală, victimele variolei ar depăși probabil, la nivelul istoriei noastre, câteva miliarde. Multe dintre epidemiile de variolă din istorie se confundă cu cele de ciumă bubonică, motiv pentru care o mulțime dintre decesele provocate de ea au fost puse pe seama ciumei. Sunt descrise epidemii de variolă în China anului 1000, dar și în jurul anului în care s-a născut profetul Mahomed în tradiția islamică (570-571 en). Ramses al V-lea un faraon egiptean de pe la anul 1150 îen ar fi murit de variolă conform semnelor identificate pe mumia acestuia.
Lupta tămaduitorilor din vechime cu virusul a determinat apariția unor practici medicale interesante, precursoare ale vaccinurilor moderne, care presupuneau infectarea intenționata a pacientilor sănătoși prin inocularea acestora cu exudate sau haine contaminate de la pacienții bolnavi (variolare). Deși frecvent în medicina orientală, procedeul a pătruns greu în lumea occidentală, abia pe la anii 1700. Se spune că că însuși George Washington, conștient fiind de lipsa de imunitate a soldatilor săi în fața variolei, în raport cu soldații britanici veniți din Europa și obișnuiți cu boala, a aplicat procedeul respectiv pe propria sa armată pentru a anihila astfel potentialul avantaj al adversarului. Oricum, atunci când procedeul oriental a întâlnit știința occidentală, un declic formidabil s-a produs și astfel a aparut vaccinul. În cele din urmă, datorită vaccinului, boala a fost eliminată în țări întregi, apoi pe continente întregi, iar astăzi nu mai există nicăieri în lume
Vreau să rețineți că Variola a rămas și în prezent o boală fără nici un fel de tratament, ea este eradicată doar pe baza imunității induse de vaccin.
POLIOMELITA este o boală infecțioasă, contractată în principal de copii, care poate duce la paralizia permanentă a diferitelor părți ale corpului. În cele din urmă, poate provoca moartea prin imobilizarea mușchilor respiratorii ai pacientului. Ea a făcut ravagii în prima parte a secolului trecut peste tot în lume. Singura șansă a pacienților de a supraviețui era legată de așa numiții “plămâni de fier” niște aparate de respirație mecanică constituite dintr-un tub etans în care pacienții infectați erau bagați cu capetele afară. Când pacientul inspira aer, aparatul scădea presiunea în interiorul cutiei, iar atunci când expirau, aparatul egaliza presiunea din interior cu cea a mediului exterior. Majoritatea pacienților petreceau una până la două săptămâni într-un plămân de fier înainte ca simptomele paralitice să se estompeze și respirația independentă să fie obținută din nou. În cazul paraliziei permanente, pe de altă parte, pacienții erau obligați să trăiască anii în șir în interiorul plămânului de fier (vezi fotografia de mai jos, din anii ‘50, seamană incredibil cu terapia intensivă din cursul epidemiei de astăzi).

Când pe 12 aprilie 1955 Jonas Salk a anuntat ca a dezvoltat în sfârșit vaccinul anti-polio, momentul a fost sărbătorit ca o victorie populară: s-au ținut momente de reculegere, au bătut clopotele bisericilor și au urlat sirenele fabricilor, au claxonat mașinile, multa lume a plecat de la serviciu ca să sărbatorească . Rezultatele vaccinării au făcut ca tot mai multe țări să fie declarate libere de poliomelită încă din anii ’80 ai secolului trecut. În ultimele 12 luni la nivel global au fost înregistrate numai 300 de cazuri de poliomelită.
Rețineți, avem o a doua boala făra tratament, eradicată doar de un vaccin!
POJARUL sau rujeola, boala care a făcut ravagii și in România ultimilor ani (epidemia a fost tratată cu o supremă indiferență de guvernarea PSD, asta trebuie spus!) este considerată unul dintre cei mai mari ucigași din istorie. Se pare că înainte de 1963, anul în care a fost introdus primul vaccin, virusul respectiv lua cam 2,6 milioane de vieți anual. Rujeola nu este numai mortala, dar și contagioasă, numărul de reproducție al bolii (numărul mediu de îmbolnăviri generat de fiecare caz) fiind estimat prin cifre de la 3,7 până la 203. Introducerea vaccinării a permis reducerea numărului de decese la cca 95 000 pe an în prezent.
Și aceasta este o boala fără tratament și pe care omenirea o ține în frâu datorită vaccinurilor!
Am exemplificat prin aceste trei boli doar din dorința de a vă face conștienți asupra câtorva lucruri:
– Toate cele trei boli nu au trecut de la sine și nu au trecut prin inventarea unor tratamente. Realitatea crudă este că tratamentele antivirale sunt greu de pus la punct. Acest lucru se datorează faptului că virusul se folosește de procese normale din celele noastre pentru a le invada și a se multiplica. Orice interventie la nivelul acestor procese, dacă nu este suficient de exactă, se poate întoarce împotriva noastra, iar tratamentele pot deveni toxice. Evident, pot exista tratamente suport care să ajute sistemul imunitar să lupte cu boala, asa cum sunt majoritatea schemelor de tratament pentru COVID 19 agreate acum.
– singurul mod în care am controlat eficient la nivelul istoriei bolile virale au fost măsurile preventive, inclusiv vaccinurile. Prin urmare, ar trebui să asteptăm scăparea din pandemie exclusiv la nivelul acestor măsuri. Nu prea cred că ajută altceva, nu va bazați pe faptul că unii sau alții afirmă că virusul trece cu extract din rădăcină de ghimbir. Sunt mii de studii în desfășurare dar toate testează eficiența asupra virusului a unor molecule deja existente în uzul științific, iar personal sunt sceptic că un tratament care să vindece 99 % din bolnavii de Covid 19 va putea fi pus la punct la scara vieții noastre.
Informatiile utilizate in acest articol au fost preluate, in principal, din urmatoarea sursa bibliografica:
Max Roser: Our history is a battle against the microbes: we lost terribly before science, public health, and vaccines allowed us to protect ourselves, 20 july 2020, Our World in Data
Lasă un răspuns