Argentina devine prima țară din lume care cultivă grâu modificat genetic

Argentina a devenit prima țară din lume care a aprobat utilizarea grâului modificat genetic rezistent la secetă și tolerant la glufosinat de sodiu. Este vorba de soiul HB4 dezvoltat de Trigall Genetics, o companie mixtă a Bioceres și Florimond Desprez. Studiile pe teren efectuate în ultimii 10 ani, au arătat că soiul respectiv are o productivitate medie cu 20 % mai mare în anii secetoși decât grânele convenționale. Decizia autorităților guvernamentale din Argentina a stârnit critici acerbe din partea exportatorilor de produse agricole, deși intrarea efectivă în cultură a noului soi este conditionată de acceptul Braziliei, principalul importator de grâu din Argentina (peste 85 % din recoltă).

Secetă: imagine de Fritz_the_Cat de la Pixabay

Multe grupuri agricole din Argentina s-au opus aprobării de către guvern a introducerii în cultură a soiului HB4, din cauza îngrijorărilor că acesta ar putea să descurajeze exporturile de produse agricole și de alimente procesate pe diverse piețe mondiale. Mai multe companii din industria alimentară de pe plan mondial a căror lanțuri de aprovizionare includ ferme din Argentina au solicitat deja asigurări că produsele derivate din grâu pe care le achiziționează nu provin din organisme modificate genetic.

 Alte state în care Bioceres are în curs proceduri de autorizare pentru HB4 sunt: SUA, Uruguay, Paraguay și Bolivia. Compania intenționează să inițieze procese de autorizare în Australia și Rusia, precum și în anumite țări din Asia și Africa.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site web propulsat de WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: