2020 va rămâne și anul marilor manipulări, nu doar anul degringoladei statelor în fața celei mai severe crize medicale de după al doilea război mondial. Una dintre manipulările grosolane în domeniul nostru s-a ivit pe piața românească încă din martie, atunci când un producător local de produse de panificație s-a grăbit să susțină că pâinea ambalată ar proteja suplimentar consumatorii de potențiale infecții. Clipul publicitar respectiv a fost retras ulterior de la difuzare după intervenția Consiliului Național al Audiovizualului. Temeiul respingerii a fost, desigur, faptul că nu există nici o dovadă că boala se poate transmite prin intermediul pâinii.
Același producător a folosit tema potențialei contaminări cu noul coronavirus în toată comunicarea de marketing de anul acesta, susținând că-și testează săptămânal angajații și chiar că aceștia ar sta cu masca la gură în fața cuptorului de pâine (ceea ce sună un pic a sclavagism modern, probabil că în orice altă țară din lume cineva ar fi ridicat problema responsabilității sociale a companiei care-și obligă angajatul să stea cu masca pe gură la 40 de grade, fără nici un fel de dovadă științifică că virusul ar putea sări din gura lucrătorului în gura cuptorului și în condițiile în care aceștia sunt mai testați decât fotbaliștii de la Steaua). Cel mai mizerabil clip pe care l-am văzut a implicat un om al străzii care strănută peste pâinea proaspătă din vitrina unui supermarket.
Oamenii nu s-au lăsat, așa că au reușit să convingă cumva niște cercetători de la Universitatea din București să încropească un studiu care să valideze teoria că virusul s-ar transmite prin intermediul pâinii neambalate. De fapt, studiul nu a dovedit nimic altceva decât faptul că o „amprentă virală” este remanentă atât pe ambalaj, cât și pe pâine, lucru confirmat până la acel moment de o mulțime de studii pe o mulțime de alte suprafețe. De fapt, rata de supraviețuire a virusului pe diverse suprafețe nu este nici măcar spectaculoasă în raport cu cea a altor patogeni cunoscuți, dar pentru care avem leac. Folosesc noțiunea de „amprentă virală” pentru că testele respective au avut ca obiect identificarea unor gene sau fragmente virale asociate cu SARS COV2, prezente pe acele suprafețe. Ele nu au măsurat și caracterul infecțios al elementelor identificate, adică potențialul ca acestea să producă boala. Practic, studiul nu a făcut nici un fel de afirmație care să susțină infectarea cu COVID 19 ca urmare a ingestiei pâinii contaminate. Dimpotrivă, el a confirmat faptul că atât ambalajul cât și pâinea sunt suprafețe susceptibile să rețină particule virale sau fragmente ale acestora, asemeni tuturor suprafețelor din jurul nostru.
Majoritatea autorităților științifice din lume nu consideră pâinea ca fiind un potențial vector pentru transmiterea noului coronavirus. Acest lucru este rezultatul unor multiple evaluări care arata că virusul determină boala ca urmare a transmiterii exclusiv la nivelul sistemului respirator, nicidecum prin ingestia alimentelor contaminate. Pentru a ne proteja de o eventuală infecție, ca urmare a contactului cu alimentele, rămân de bază recomandările clasice ale autorităților: spălatul frecvent al mâinilor și dezinfectarea acestora.
Pandemia ne-a adus pe lângă provocările legate de modificarea stilului nostru de viață și provocări legate de modul în care selectăm informațiile disponibile în jurul nostru. O multime de campanii de marketing utilizează minciuna sub toate formele ei: minciună sfruntată, minciună prin omisiune, minciuna prin aluzie la ceva grav care s-ar putea întâmpla dacă… etc. Trebuie să nu uităm totuși că pâinea este un aliment care se consumă de mii de ani proaspăt. Pâinea a fost obiectul unui ritual zilnic pentru toți înaintașii noștri. Pâinea proaspătă rămâne totuși singura variantă de rețetă curată atât material cât și spiritual pe care o avem la dispoziție în fața invaziei de produse ambalate care țin de la Luna nouă până la Ultimul pătrar. Prin urmare, mâncați pâine proaspătă ori de câte ori aveți ocazia și bucurați-vă că sprijiniți astfel o mulțime de afaceri mici și grupurile sociale dependente de acestea.
Lasă un răspuns