Studiu al adevăraților specialiști în tehnologii alimentare: pâinea congelată nu e nici toxică, nici mai slabă calitativ decât pâinea proaspătă

După cum bine știți piața românească de panificație a fost ținta unui bombardament intensiv de fake news legat de pâinea congelată. Tot felul de așa ziși specialiști și-au dat cu părerea pe parcursul timpului despre pericolul la adresa sănătății consumatorului generat de consumul de produse de panificație și patiserie congelate. Deși nu a existat nici o dovadă științifică despre aceste pericole, ci doar opinii personale și argumente de teapa radiesteziei, clarviziunii și scrierii automate, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului a emis un ordin care prevede obligativitatea inscripționării specifice a produselor de panificație și patiserie congelate. Ordinul respectiv a sprijinit de fapt strategia de marketing a liderului pieței de panificație care a început să-și marcheze produsele ambalate cu mesaje de tipul „acest produs nu a fost anterior congelat”. Practic, ordinul ANPC a dat o greutate științifică unei fantezii personale, iar oamenii de marketing s-au repezit cu entuziasm să vină în „informarea” consumatorului cu tot felul de texte, în fapt, irelevante pentru nevoile reale de informare ale acestuia. Așa se face că suntem în situația în care consumatorul de produse de panificație este informat despre folosirea unei metode de conservare absolut benigne, așa cum este congelarea, dar complet neinformat despre folosirea în aceleași produse a conservanților chimici, așa cum sunt propionatii sau acidul sorbic.

Probabil că acesta este motivul pentru care cercetătorii de la Universitatea din Galați s-au gândit să facă un studiu comparativ între produsele de panificație congelate și cele proaspete (nu specialiștii în calculatoare de la politehnică, nu virusologi anonimi sau specialiști în indolența cuantică de la Universitate). Au fost analizate trei tipuri de pâine: franzelă obținută prin tehnologia “part-baked and frozen” (P1), franzelă produsă prin metoda fresh ambalată (P2) și franzelă produsă prin metoda fresh neambalată (P3). Conform Mediafax, coordonatoarea studiului, prof. dr. ing. Gabriela Râpeanu, transmite că „analizele efectuate au relevat diferențe nesemnificative între parametrii celor trei sortimente de pâine studiate.”„Concluzia noastră este că toate cele trei sortimente au fost de bună calitate, conform standardelor specifice pâinii obținută din făină albă, atât din punct de vedere al gustului, aspectului, texturii, cât și al valorii nutriționale”.

Interesant este că acest subiect a fost abordat și în emisiunea Viața Satului de Duminică 21 februarie, iar opinia directorului general al unui important producător de produse de panificație a fost clară, o anticipare practic a rezultatelor studiului amintit mai sus:  „nu este o crimă să mănânci pâine obținută din aluat congelat… „Nu este dăunătoare sănătății, nu are absolut niciun efect asupra sănătății, diferit față de pâinea proaspătă. Nu are nimic în minus sau în plus față de o pâine căreia noi îi spunem pâinea fresh”

România este singura țară din lume în care o fantezie a liderului pieței de panificatie a devenit lege prin largul concurs al autorităților incompetente sau subjugate prin lobby financiar, dar si prin tăcerea specialiștilor adevărați din industrie care la acel moment doar au privit încruntat și au trecut mai departe.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site web propulsat de WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: