Taurina poate reduce cantitatea de acrilamida formata in alimente

O serie de cercetari realizate in Coreea de Sud sugereaza ca adaosul de taurina poate duce la scaderea cantitatii de acrilamida formata in alimente pe parcursul coacerii. Astfel, cartofii frantuzesti tratati inainte de prajire cu o solutie de taurina au avut un continut cu 96 % mai mic de acrilamida fata de cartofii martor (netratati).

Taurina este un aminoacid etilsulfonic derivat de la cisteina (sinteza hepatica) sau metionina (sintetizat in organism in prezenta vitaminei B6) si care si-a castigat notorietatea datorita utilizarii sale in compozitia bauturilor energizante. El se gaseste in mod natural in alimente percum ouale, laptele, carnea si pestele.

Taurina este o componenta cheie a bilei, necesara pentru digerarea grasimilor, absortia vitaminelor liposolubile si pentru controlul nivelului colesterolului. Ea este utilizata in compozitia bauturilor energizante deoarece se considera ce este implicata in accelerarea productiei de energie de catre organism.

Acrilamida, frormata in produsele alimentare supuse coacerii la nivelul reactiei Maillard, a fost asociata cu cresterea riscului de cancer in urma unui studiu realizat in anul 2002 de o serie de cercetatori suedezi.

Un studiu toxicologic publicat la sfarsitul anului trecut stabileste expunerea zilnica tolerabila la acrilamida (pentru a evita riscul de cancer) la un nivel de 2,6 micrograme per kilogram corp. Acest lucru ar corespunde unei doze zilnice tolerabile de 182 micrograme pentru o persoana de 70 kilograme. Efectele neurotoxice sunt asteptate sa se manifeste la expuneri zilnice mai mari, de cca 2800 micrograme pentru o persoana de 70 de kg.

Organismele statale insarcinate cu siguranta consumatorului estimeaza expuneri zilnice la acrilamida diferite de la stat la stat:  0,3 – 0,4 micrograme/kilogram corp/zi ( 34,5 micrograme/ zi/persoana de 70 kg) in Canada, 0,5 micrograme/kilogram corp/zi (35 micrograme/zi/peroana de 70 kg) in Suedia si un nivel intermediar intre cele doua prezentate anterior in SUA.

Sursa: http://www.foodnavigator.com/Science/Could-taurine-help-reduce-acrylamide-in-foods

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site web propulsat de WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: