Principalele substanţe, din mediul de viaţă, responsabile pentru cancerul de sân inventariate de un nou studiu american

O cercetare apărută în revista Environmental Health Perspectives, bazată pe dovezi obţinute în urma analizei studiilor efectuate pe animale, confirmă faptul că produsele chimice care provoacă tumori canceroase ale glandelor mamare la șobolani sunt asociate cu cancerul la sân la oameni. În studiu sunt inventariate 17 substanțe cancerigene, cele mai susceptibile să provoace tumori canceroase la animale și la care sunt expuse multe femei. Sunt produse chimice din benzină, motorină și substanțe de eșapament de la mașini, substanțe de ignifugare, de scoatere a petelor de pe textile, dizolvanți, substanțe de decapare a zugrăvelii și derivați din dezinfectanți utilizați în tratarea apei potabile.

Cercetarea oferă o foaie de drum pentru prevenirea cancerului la sân, identificând produsele chimice cele mai riscante din acest punct de vedere la care sunt expuse în mod obișnuit multe femei și arătând cum se poate măsura această expunere’, spune dr Ruthann Rudel, director de cercetări la Silent Spring Institute din Newton (statul american Massachusetts), coautor al studiului. ‘Informațiile vor ghida eforturile pentru scăderea contactului cu aceste substanțe legate de cancerul la sân și îi vor ajuta pe cercetători să analizeze felul în care sunt afectate femeile’, adaugă el.

În cercetările efectuate până acum asupra cancerului la sân nu s-a luat în considerare expunerea femeilor la un mare număr de substanțe chimice cancerigene. Oamenii de știință americani subliniază că cercetarea substanțelor chimice din mediul înconjurător este o pistă promițătoare pentru prevenirea tumorilor maligne mamare.

‘Reducerea expunerii la produse chimice toxice ar putea salva viața multor femei’, arată Julia Brody, director general al Silent Spring Institute, coautor al studiului.

Cancerul la sân este a doua cauză a mortalității de cancer în rândul femeilor americane, cu 40.000 de decese în 2014 și 232.670 de cazuri nou diagnosticate, potrivit Institutului Național pentru Cancer, care apreciază că în prezent există în SUA 2,89 milioane de femei bolnave de acest tip de cancer.

Cercetătorii recomandă unele măsuri de precauție, printre care limitarea, pe cât posibil, a expunerii la emanațiile din benzină, motorină și de gaze de eșapament de la mașini, utilizarea hotei de bucătărie la pregătirea meselor și reducerea consumului de alimente cu crustă carbonizată (precum cele gătite pe grătar). Un alt sfat este să nu se folosească mobilă (canapele, fotolii) cu spumă poliuretanică și, înainte de achiziționare, cumpărătorii să se asigure că nu au existat tratamente cu ignifuge. Trebuie să se evite și covoarele și alte articole de mobilier rezistente la pete. Se recomandă și un filtru bun cu carbon pentru filtrarea eficientă a apei înainte de consum, precum și reducerea expunerii la substanțele chimice din praful din locuință, schimbând încălțămintea la intrare și folosind aspiratoare cu filtru de particule, încheie AFP.

Principalele substante cancerigene, responsabile pentru inducerea cancerului la san din mediul nostru de viata in opinia autorilor americani sunt prezentate in tabelul de mai jos (conform studiului New Exposure Biomarkers as Tools For Breast Cancer Epidemiology, Biomonitoring, and Prevention: A Systematic Approach Based on Animal Evidence realizat de  Ruthann A. Rudel, Janet M. Ackerman, Kathleen R. Attfield, and Julia Green Brody

 (http://dx.doi.org/10.1289/ehp.1307455 )

Substanţă chimică Surse comune responsabile pentru expunere
1,3-Butadiena benzina, gaze de eşapament, fum de ţigară,

arderea anumitor uleiuri de gătit

Acrylamide Produse alimentare preparate termic (prăjire, coacere), fum de ţigară, produşi de tratare a apei
Amine aromatice I: 2,4-

toluen diamine (TDA) şi

toluen diisocianaţi (TDI)

Spumă poliuretanică neîntărită,spary-uri izolatoare, materiale de etanşare şi acoperire, anumite implanturi de sân
Amine aromatice II: Vopsele de păr şi textile; vopseluri pentru pictură
Vopseluri benzidinice şi anilinice,

produşi de combustie, etc

Cerneluri pentru tipărire, folosite în industria, alimentară, de uz casnic sau in anumite tipuri de afişaj cu cristale lichide
Benzen Benzină, gaze de eşapament, fum de ţigară,

solvenţi

Solvenţi organici halogenaţi de tipul clorurii de metilen

(utilizaţi din ce în ce mai rar)

Spălare uscată, detergenţi pentru îndepărtarea petelor, adezivi, degresori,

decapanţi pentru vopseluri, agenţi de propulsare a aerosolilor,apa contaminata

Oxizi de etilenă sau propilenă Fum de ţigară, sterilizarea in industria medicală sau alimentară sau alimentelor,

gaze de eşapament, pictură

Substanţe ignifuge si produsi de degradare ale acestora:

2,2- bis(bromometl)-1,3-

propandiol,

2,3-dibromo-1-propanol

Substanţe ignifuge folosite în materiale plastice si in spume
Amine heterociclice Carne la grătar
Hormoni şi disruptori endocrini precum estrogeni endo şi exoegeni Hormoni farmaceutici sau substanţe chimice comerciale cu activitate hormonală
MX (3-cloro-4-diclorometil-5-hidroxi-2(5H)-furanona Dezinfecţia apei (se formează ca urmare a clorinării apei)
Nitro-PAHs,                              (1-Nitropiren) Gaze de eşapament de la motoarele diesel
Ochratoxina A Cereale şi produse derivate, nuci, arahide etc contaminarea mediului ca urmare a activităţii mucegaiurilor
PAHs, e.g. benzo[a]piren Gaze de eşapament, fum de ţigară, alimente arse
PFOA (acizi perfluorooctonici) şi compuşi similari Grăsimi de acoperire apă de băut contaminată
Substanţe farmaceutice fără efect hormonal Un număr neprecizat de medicamente prescrise în medicina veterinară şi umană, care induc tumori mamare.
Stiren Materiale de construcţie sau obiecte din polistiren

Aer de interior, fum de ţigară, ambalaje alimentare din polistiren

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site web propulsat de WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: