Știri de Weekend – 18 februarie 2017

Nature publică un articol care arată că prăbușirea imperiului aztec are la bază o epidemie de Salmonella care a ucis în 1540 aproximativ 80 % din populația acestuia. Tulpina bacteriană care a provocat dezastrul era originară din Europa.

Asociația Brutarilor din America (ABA) este într-un dezacord major cu FDA (Administrația Statelor Unite pentru Alimente și Medicamente) cu privire la definirea fibrelor utilizate în industria alimentară din noua legislație americană. Motiv pentru o scrisoare de 10 pagini foarte interesantă prin nivelul discuției. ABA consideră că definiția actuală a fibrelor dietetice este practic inutilizabilă și generează confuzii și costuri suplimentare pentru cei care intenționează să le utilizeze. Mai mult, acuză FDA că nu este capabilă să înțeleagă la un nivel acceptabil noțiunea de fibre dietetice, astfel încât să o poată reglementa. Sursa nemulțumirii ABA pleacă de la faptul că FDA a identificat șapte poliglugide nedigerabile ca fiind adecvate definiției sale pentru fibrele dietetice: fibrele solubile de beta-glucani, fibrele de psyllium, celuloza, guma guar, pectina, guma de caruba și hidroxipropilmetilceluloza. Pentru toate celelalte ingrediente încadrate de producători în această categorie și utilizate pentru obținerea produselor alimentare funcționale, aceștia vor trebui sa depună o petiție prin care să solicite aprobarea FDA. În acest context, ABA se întreabă de ce este necesară utilizarea unor proceduri legale suplimentare pentru aprobarea unor ingrediente care au aceiași stuctură chimică sau compoziție cu cea a poliglucidelor nedigerabile aprobate și se găsesc într-un aliment în cantități similare celor pentru care există dovezi în privința acțiunii fiziologice benefice? Este cazul celulozei (poliglucid aprobat) vs. surse de fibre foarte bogate în celuloză, precum fibrele de trestie sau sfeclă de zahăr (care necesită aprobare). O altă nemulțumire a brutarilor este legată de încadrarea poliglucidelor aprobate în două categorii “fibre izolate” și “fibre sintetice” care sunt foarte greu de discriminat în practică. Spre exemplu, beta glucanii și fibrele de psyllium nu ar trebui să facă obiectul unei astfel de discriminări, deoarece reprezintă părți din sursele lor naturale (tărâțe, făinuri integrale, boabe întregi de orz sau șroturi uscate). În același timp anumite tipuri de fibre, cum sunt cele provenite din porumb, pot avea aceiași denumire, dar procesele lor de obținere pot varia, de la simpla prelucrare mecanică a sursei lor naturale (caz în care nu ar avea nevoie de aprobarea FDA), până la separararea și izolarea lor de sursa naturală prin procedee chimice (caz în care ar avea nevoie de aprobare).

Rămânem tot pe piața americană, unde 43,8 % din produsele alimentare rechemate de companii de pe piață, în ultimul trimestru al anului trecut, s-au datorat infecțiilor bacteriene, 27,6 % prezenței unor alergeni nedeclarați, 16,2 % unor probleme de calitate, iar 9,9 % prezenței unor corpuri străine. Dintre firmele de morărit care au rechemat cantități semnificative de produse anul trecut amintim: The Morrison Milling Co care a retras un lot de făinuri datorită prezenței în acesta a unor fire de nylon; General Mills care a întors din piață cantități semnificative de făină infestată cu tulpini virulente de E. coli.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Website Powered by WordPress.com.

Up ↑