Nutrition Journal: dietele sănătoase includ obligatoriu cereale și produsele derivate din cereale

Semnalăm doar, fără să facem prea mult caz despre asta, apariția unui studiu care confirmă valoarea indubitabilă a produselor derivate din cereale în dietele noastre zilnice. Trăim o modă a incriminării obiceiurilor alimentare, inclusiv a celor recomandate din vechime. A fost o vreme în care untul era incriminat ca fiind cel mai dezastruos aliment pentru sănătate datorită conținutului său în grăsimi de origine animală. După inventarea margarinei și “succesul” ei în rezolvarea obezității, acum ni se recomandă să mâncăm unt! Cel mai nenorocit vector al colesterolului, oul, a fost atât de diabolizat în relație cu sănătatea, incât chiar și cei mai serioși nutriționiști îl recomandau în cantități de maxim 2 pe săptămână. Nimeni nu se gândea la sănătatea ficatului când recomanda, în schimb, un pahar de vin pe zi. S-a rezolvat și asta, putem mânca, acum, 5 ouă pe săptămână, sunt considerate un aliment “complet”. A venit și rândul pâinii sau al cerealelor. Totul e incriminabil: amidonul din pâine sau cereale crește glicemia mai abitir ca zahărul, glutenul e responsabil de “burta de bere“, semnul distinctiv al apartenenței unui exemplar de Homo sapiens la mediul de viață occidental.

Tot ceea ce era bun de mâncat în anii ’30 ai secolului trecut a fost distrus și reinventat mai abitir decât hainele inspirate de costumele de scenă ale lui Josephine Baker. Da, nici măcar moda nu a fost mai trecătoare decât opiniile dominante despre “alimentația sănătoasă“de la un anumit moment dat. Această situație merită discutată, pe îndelete, între adevărații specialiști.

Revenind, un studiu, publicat săptămâna aceasta în Nutrition Journal, confirmă, încă odată, ca dietele sănătoase includ obligatoriu cerealele și produsele derivate din cereale. Studiul poate fi citit in extenso aici: Several grain dietary patterns are associated with better diet quality and improved shortfall nutrient intakes in US children and adolescents: a study focusing on the 2015–2020 Dietary Guidelines for Americans

Pe scurt, studiul este realizat pe un lot de 8367 de copii și adolescenți (2 – 18 ani) din Statele Unite împărțiți în  8 categorii generale: cei care urmează o dietă fără cereale; consumatori care preferă prăjiturile, fursecurile, plăcintele;  pâine dospită și chifle; cereale; paste făinoase, cereale fierte și orez;  biscuiti si snacks-uri sarate; clătite, vafe French Toast și alte cereale;  checuri. Concluziile acestuia sunt că persoanele care au o dietă bazată pe produse derivate din cereale, precum: pâine dospită și chifle, cereale, paste făinoase, cereale fierte și orez,  biscuiti si snacks-uri sarate beneficiază de un aport de nutrienți, fibre, substanțe minerale mai mare în raport cu persoanele care exclud cerealele și produsele derivate din acestea din dieta lor. Dieta consumatorilor de cereale are, în general o valoare energetică mai mare decât a celor care nu consumă cereale. O serie de beneficii nutriționale, vin de asemenea din consumul unor produse alimentare, asociate în mod frecvent cu consumul produselor pe bază de cereale, așa cum sunt lactatele.

 

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Website Powered by WordPress.com.

Up ↑