Știri de Weekend: 25 februarie

Iată o selecție a celor mai interesante informații din săptămâna care tocmai se încheie:

Țările din Africa se luptă cu un dăunător (Spodoptera frugiperda) care a afectat semnificativ culturile de porumb, sorg și mei. Acesta a fost identificat pentru prima dată în luna ianuarie în Africa de Vest, iar de atunci a ajuns în 12 țari de pe continent. Se pare că omida respectivă ar fi capabilă să atace peste 100 de specii diferite de plante, iar dacă invazia continuă neabătută se așteaptă ca acesta să ajungă și în Europa.

Canadian Grain Commission a publicat pe site-ul său un material extensiv despre modul în care trebuie procedat atunci când vrei să iei o probă reprezentativă dintr-un camion sau remorcă de cereale.

The Independent a publicat rezultatele unui studiu care arată că nu există nici o diferență în răspunsul organismului la consumul de pâine, în cazul consumului pâinii făcute acasă vs. pâinea fabricată în sistem industrial. “Exista aceasta notiune, ca un anume tip de paine este mai buna decat alta. Iar painea facuta industrial este mai rea decat cea facuta hand-made. Noi am aflat ca, la fel ca oricare alta mancare, raspunsul (organismului) nostru la paine este complet personal. Iar acest efect personalizat exista pentru fiecare tip de mancare. Nu exista una buna sau una rea ori una super-buna.” – a declarat dr. Evan Elinav, profesor in cadrul Institutului de Stiinta Weizmann din Israel, la intalnirea Asociatiei Americane pentru dezvoltarea Stiintei din Boston.

Cei mai mari consumatori de pâine din România sunt oltenii: potrivit datelor de la Direcția Județeană de Statistică (DJS) Dolj, citate de Gazeta de Sud, în trimestrul al treilea din 2016, locuitorii din regiunea Sud-Vest Oltenia au consumat, în medie, pe lună, într-o gospodărie, 9,68 kg de pâine și produse de franzelărie, mai mult decât media pe țară, care a fost de 8,26 kg de pâine pe lună, pe gospodărie. Totuși, consumul de pâine în medie, în Oltenia, este mai mic decât în 2015.

Săptămâna aceasta au izbucnit scandaluri importante cu privire la diferențele de calitate ale produselor comercializate în diferite state europene de marile rețele de magazine. Scandalul a izbucnit inițial în Cehia, Guvernul Orban de la Budapesta a constatat că acesta i se potrivește ca o mânușă și l-a preluat, inițiind chiar primele măsuri concrete de cercetare instituționalizată a fenomenului. Scandalul a ajuns și la noi, în plină ascensiune a iritării politicienilor de la putere împotriva multinaționalelor. ANSVSA și Protecția Consumatorului intenționează să creeze un grup de lucru pentru a analiza această problemă.  Până atunci, o știre publicată în Monitorul de Botoșani ne pune pe gânduri: “Diferenţe de calitate se constată inclusiv la produse comercializate în supermarketuri sub brand propriu. O cercetare dTest a studiat produsele pe care Kaufland le comercializează sub brand propriu, K-Classic, în Germania şi Cehia. Astfel, pâinea prăjită conţine 59% făină de grâu în Germania şi 19% făină de grâu în Cehia.”  Cum este să faci pâine cu 19 % făină nu prea știu, dar mai degrabă înclin să cred că e o eroare pe undeva.

Cea mai scumpă pâine costă 25 de dolari (15 lire) și se numește Roquefort and Almond Sourdough Bread. Produsul e preparat din făină franțuzească de cea mai înaltă calitate, e fermentată la un loc cu brânză ” Roquefort ” și migdale. Nu conține aditivi și poate fi procurată doar în buticuri din Londra. Costă de 20 de ori mai mult decât cea obișnuită.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Website Powered by WordPress.com.

Up ↑