Amprenta de carbon a pâinii. Mici contre între cercetătorii și morarii britanici

E o mare discuție zilele astea după ce un articol publicat de cercetătorii de la universitatea Sheffield afirmă că o singură pâine, de 800 g, contribuie la încălzirea globală cu mai bine de jumătate de kg de dioxid de carbon. O mare pondere în această evaluare o are azotatul de amoniu, folosit ca îngrășământ în cultura grâului, care este responsabil de cca 43 % din emisia de gaze cu efect de seră din întreg ciclul de viață al produsului.

Ei, trebuie să fim atenți la noțiunea de “ciclu de viață al produsului” din perspectivă ecologică (cea la care se referă autorii articolului). Noțiunea nu are în vedere ciclul de viață al pâinii, așa cum îl concepem noi, ca producători sau consumatori a produselor de pe filieră. Ciclul de viață al produsului începe undeva, departe de tot, la marginea intuitiei noastre, iar analiza lui presupune o deconstrucție metodică și cât mai avansată a tuturor etapelor, sub-etapelor și activităților care au condus la obținerea pâinii respective. De exemplu, pregătirea terenului pentru semănatul culturii din care a provenit pâinea (consum direct de combustibil fosil, consum din durata normată de funcționare a unor utilaje a căror construcție implică etape de fabricație distincte) consum de ambalaje în care au fost transportate semințele cu care a fost înființata cultura (și întreg ciclul lor de fabricație), consum de ingrășămintele aplicate (și întreg ciclul lor de fabricație), consum de pesticide (si ciclul lor de fabricație), consum de combustibili sau energie cu recoltarea, transportul, depozitarea, transformarea în făină, ambalarea, depozitarea, livrarea, transformarea în pâine, în același timp cu alte ingrediente specifice cu propriul lor istoric de consumuri energetice (drojdie, apă potabilă, sare, amelioratori etc), ambalarea pâinii, depozitarea, livrarea către consumatori etc. Toate aceste consumuri de pe filieră au un impact specific asupra mediului, impact evaluabil sub forma amprentei de carbon pe care o generează produsul la sfârșitul ciclului să de viață, în speță, pe masa consumatorului.

E, dacă vreți, încă o dovadă că ceea ce Umberto Eco numea tetratripiloctomie, arta tăierii firului de păr în patru, a fost și va fi o meserie rezonabilă de mare viitor, sub numele de Life Cycle Assessment (LCA)

Revenind la studiul cu pricina, autorii insistă că impactul îngrășămintelor pe bază de azot în ciclul de viață al pâinii are o valoare nesustenabilă și că toți factorii de pe filieră, pornind de la consumatorul de pâine, brutar și morar trebuie să pună presiune pe fermieri în vederea adoptării unor practici agricole mai prietenoase cu mediul. Autorii studiului subliniază totodată că europenii consumă cca 63 kg de pâine pe an, dublul consumului realizat de americani. Relevanța acestei sublinieri pentru tema discutată este străvezie, stiind fiind că americanii, chiar dacă consumă mai putină pâine, nu consumă neapărat mai puține cereale sau derivate din cereale. Rolul ei este, probabil, să-l facă pe consumatorul european de pâine să să renunțe la aceasta în virtutea atașamentului pe care acesta îl are față de problematica încălzirii globale și a protecției mediului.

Bineînțeles, reprezentanții industriei de panificație europene nu au scăpat prilejul de a riposta: Alex Waugh, președintele Asociației Morarilor din Marea Britanie și Irlanda sugerează că afirmațiile autorilor studiului sunt scoase din context: “există estimări diverse. Carbon Trust apreciază că amprenta de carbon a produselor alimentare este undeva la 20 % din totalul emisiilor. Pâinea are, cu siguranță un impact, dar valorile cele mai mari sunt atribuite produselor din carne, valori care pot fi chiar și de 10 ori mai mari. Chiar și cele mai multe dintre legume pot avea valori ale emisiilor de carbon mai mari decât producerea pâinii. Efectul pâinii asupra emisiilor gazelor de seră la nivel global este benign. De fapt, nivelul acestor emisii s-ar putea chiar reduce dacă unii consumatori ar alege să consume mai multă pâine în locul altor produse alimentare”

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Website Powered by WordPress.com.

Up ↑