Tot mai multe persoane renunță la alimentele care conțin gluten fără să fi fost vreodată diagnosticate cu celiachie. Deși majoritatea studiilor științifice spun că aceasta este o idee proastă, iar efectele asupra sănătății sunt mai degrabă negative, prin afectarea functiei imune și creșterea riscului cardiovascular, fenomenul riscă să devină parte a unei adevărate idiosincrazii, fiind promovat intens prin cărți scrise de „profesioniști” ai sănatății sau prin îmbrățișarea de către tot felul de celebrități.
Este de așteptat ca aderarea oamenilor la dieta fără gluten să aibă un impact si asupra judecăților valorice (stereotipuri) care se fac automat atunci când un individ află despre alt individ că practică un anumit stil de viață. O mulțime de studii arată că oamenii cred despre cei care au o dietă cu un conținut mai scăzut de grăsimi că sunt mai atrăgători din punct de vedere fizic, mai sănătoși, conștincioși, inteligenți și morali. Pe de altă parte, aceiași indivizi sunt percepuți ca fiind mai pretențiosi, egoiști, mai puțin fericiți, cu un simț al umorului mai redus, chiar plictisitori. Aceiași situație și pentru consumatorii altor alimente „impure” cum ar fi laptele sau glutenul: aceștia sunt apreciați mai degrabă prin trăsături negative, în raport cu cei care urmează o dietă „curata” din care elementul „impur” lipsește. Consumatorii dietelor „curate” sunt apreciați mai degrabă prin calificative care țin de feminitate, în timp ce , în cazul celor care mănâncă „nesănătos”, predomină calificative din domeniul masculinității. Pe de altă parte, femeile, din perspectivă evoluționistă, sunt evaluate pozitiv de către bărbati si sunt considerate mai atractive atunci când consumă mese cu continut scăzut de grăsimi sau porții mai mici, datorită faptului că acestea se află în relație cu percepția asupra unei bune sănatăți, iar sănatatea semnalizează fertilitatea. În aceiași logică, bărbații sunt considerați mai puțin masculini atunci când aderă la o dietă vegetariană care nu este în concordanță cu stereotipul social asociat.
Pornind de la aceste constatări câțiva cercetători universitari americani a vrut să afle care este percepția reciprocă a bărbaților sau femeilor, la prima întâlnire romantică, atunci când unul dintre cei doi parteneri este adeptul unei diete fără gluten. Așa că au realizat un studiu pe 161 de studenți de la Universitatea de Stat din Western Connecticut (50 de bărbați și 111 femei).
Rezultatele studiului confirmă, în general, ceea ce literatura de specialitate psihologică dezvăluise deja: per ansamblu, participanții au atribuit indivizilor care nu consumă alimente fară gluten atât calități pozitive, cât și negative. Astfel, indivizii respectivi au fost considerați ca fiind preocupați de sănătatea personală, auto-disciplinați, înțelegători și fericiți sau energici. Pe de altă parte, aceiași indivizi, au fost percepuți ca fiind plângăcioși, critici și despicători de fire în patru.
În concordanță cu literatura de specialitate, referitoare la asocierea dintre consumul unei alimentații sănătoase și evaluarea feminității, bărbații cu dietă fără gluten au fost evaluați ca fiind mai feminini decât masculini. Așadar, rezultatele studiului sugerează că aderarea la o dietă fără gluten poate avea mai multe ramificații sociale negative pentru bărbați decât pentru femei. În contrast, femeile care nu consumă gluten nu au fost percepute semnificativ diferit de femeile care consumă alimente pe bază de gluten.
În ceea ce privește efectul dietei fără gluten asupra interesului participantilor la studiu pentru întâlnirile amoroase, studiul, deși a căutat să confirme ipoteza că indivizii care nu consumă alimente care contin gluten, ar putea fi considerați mai putin interesanți decât indivizii fără restricții dietetice, nu a reușit să deceleze o diferențiere statistică. Probabil, încă o dovadă că amestecul de stereotipuri negative și pozitive pe care ți-l trezește atașamentul unui potential partener față de o anumită dietă se duce dracului atunci când vine vorba despre sex.
Studiul arată totuși că partenerii pot fi mai toleranți între ei atunci când atașamentul pentru o anumită dietă este rezultatul unei probleme medicale (de exemplu o alergie) decât atunci când este rezultatul îmbrățișării unei tendințe.
În spranța că acest articol v-a convins asupra riscurilor nebănuite la care vă expuneți atunci când îmbrățișați, fără să vă gânditi, dieta fără gluten, vă urez tuturor, dating pe pâine!
Lasă un răspuns