Un verset din Ezechiel a ajuns premix pentru pâine

Biblia a fost folosită drept sursă de inspirație pentru multe lucruri, dar iată ca pentru anumiți antreprenori ea poate fi și sursă de rețete de pâine. Următorul verset din Ezechiel:

Ia-ți grâu, orz, fasole și linte, mei și alac, toarnă-le într-un vas și-ți fă din ele atâtea pâini, câte zile ai să șezi culcat pe partea stângă; că trei sute nouăzeci de zile ai să mănânci din ele

a fost transformat într-un premix pentru pâine disponibil în magazinele tip Plafar.

Ideea nu este chiar nouă deoarece încă din 2013 o brutărie din America se folosea de versetul respectiv pentru a face pâine.

Deși am vrut să vă prezentăm aceste informații ca pe o curiozitate ne-ar bucura enorm să rețineți că cele mai frumoase și puternice versete din Biblie despre pâine nu sunt despre rețete, ci despre consumul ei. De exemplu, în cap. 18 din Geneza, D-zeu i se arată lui Avraam pe când acesta dormita sub niște stejari. Când Avraam ridică ochii vede lânga el trei bărbați pe care-i recunoaște ca fiind trimișii Domnului și le zice: „am să mă duc să vă aduc o bucată de pâine ca să vi se întărească inima”. Ei bine, această putere a pâinii de „întări inima” este cel mai frumos lucru care s-a spus despre pâine dintodeauna. Avram a fugit apoi la soția lui, Sara, și a mai emis o rețetă care nu a interesat însă pe nimeni : „ia repede trei măsuri de făină albă, frământă și fă turte”.

Mai apoi este povestea lui Rut, replicată de atâtea ori în tot felul de vieți omenești trecute și viitoare, în romane și istorioare de tot felul. Rut, o neevreică, se mărită cu unul dintre fiii lui Naomi, o evreică bogată. Ea o urmează pe Naomi împreună cu fiii ei în propria sa țară, acolo unde trăiau părinții și frații săi. Când fiii ei mor, Rut este singura noră care hotărăște să o urmeze pe Naomi înapoi în Israel și să aibă grijă de ea. A avea grijă de Naomi era însă un lucru mai complicat, deoarece atunci când Naomi părăsise Israelul era bogată, dar la întoarcere era de o sărăcie lucie. Așa că Rut a trebuit să procure de mâncare mergând în urma secerătorilor de holde și strângând ceea ce rămânea în urma acestora. Unul dintre stăpânii acelor holde era Boaz, o rudă a lui Naomi care impresionat de gestul lui Rut de a-și părăsi familia pentru a avea grijă de o evreică bătrână a hotărât să o lase pe aceasta să culeagă în urma secerătorilor. Evident că Boaz se îndrăgoștește de Rut, dar primul gest concret de curtare are la bază pâinea „La vremea prânzului Boaz a zis către Rut: Apropie-te, mănâncă pâine și moaie-ți bucata în oțet. Ea a șezut lângă secerători. Și el i-a dat grăunțe prăjite; ea a mâncat și s-a săturat și a strâns ceea ce a rămas” (Rut 2:14). După acest moment, Boaz începe o curte mai agresivă, o lasă pe Rut să culeagă grăunțe și dintre snopi, ba chiar le ordonă slujitorilor să facă pierdute spice pline de boabe din snopi pentru ca Rut să le găsească mai ușor. Vedeți voi, din povestea asta noi ne-am ales cu simbolul că a împarte pâinea cu cineva e o declarație dragoste, o invitație a celuilalt în viața noastră personală. Evreii s-au ales din povestea asta cu regele David, pentru că Rut și Boaz au avut un fiu, Obed, care a fost bunicul lui David.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site web propulsat de WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: