Nature: prelucrarea și consumul cerealelor precede cu mult domesticirea și cultivarea acestora

Dacă aveți timp liber în weekend, poate între două reprize de ploaie, vă recomandăm să citiți articolul din Nature despre site-ul arheologic de la Göbekli Tepe (granița Turciei cu Siria). Acolo, cercetătorii rescriu istoria alimentației culegând dovezi despre modul în care oamenii măcinau cerealele și le preparau înainte de a fi adoptat agricultura. Dovezi care arată că oamenii consumau cereale chiar cu 100 000 de mii de ani în urmă pun la îndoială tezele dietelor de tip paleo care afirmă că cerealele sunt doar o achiziție modernă în alimentația umană și că, în realitate, organismul uman nu ar fi perfect adaptat la consumul de cereale. Dimpotrivă, cred ei, carnea ar fi fost principalul aliment al omului neolitic, afirmație care totuși este contradictorie cu datele achiziționate de studiile de nutriție pe scară largă care arată că alimentația bazată pe carne nu este lipsită de riscuri (v. Studiul China sau relația dintre consumul de carne și gută).

Ultimele studii arată că adaptarea oamenilor la hrana bogată în amidon a fost modelată genetic. Practic, oamenii au 20 de copii ale genei responsabile pentru sinteza enzimelor amilolitice, pe când cimpanzeii doar 2. Dovezile care se acumulează cu privire la prepararea cerealelor în preistorie tind să schimbe modul în care este privit începutul agriculturii. Practic, oamenii consumau pâine și preparate din cereale de dinainte de cultivarea plantelor respective și e rezonabil să ne gândim că nevoia unei aprovizionări constante cu acestea a determinat în cele din urmă interesul pentru cultivarea lor.

La Göbekli Tepe oamenii măcinau cerealele la un nivel industrial, inventarul local al pietrelor de măcinat ajungând la cifra de 10 000. O cercetătoare germană a creat un software de analiză a imaginilor care-i permite, pe baza unor modele de uzură, să distingă dacă pietrele de moară respective au fost folosite la măcinarea grosieră a boabelor (valorificabile în alimentație sub formă de terci) sau la măcinarea fină (pentru obținerea de făină pentru pâine). Concluzia ei este că principala cale de măcinare a cerealelor la Göbekli Tepe era cea grosieră pentru valorificarea sub formă de terci sau bere. Totuși, notează ea, dovezile acumulate aici arată că cerealele făceau parte din dieta zilnică și nu erau nicidecum consumate ocazional, iar locuitorii din zonă stăpâneau tehnologiile de prelucrare a cerealelor dincolo de nivelul experimental.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site web propulsat de WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: